Makarska je dobila svoju udrugu Makarski picigin, čiji je predsjednik Mihovil Marinović, a dopredsjednik Milan Grubišić. Na osnivačkoj je skupštini tajnikom izabran Gordan Buble, a uz njih trojicu u Upravnom odboru još sjede Marino Popović i Fanito Pletikosić.

– Nas 15-ak piciginaša sa Žute kuće službeno smo oformili udrugu koja će se brinuti o očuvanju makarske tradicije, koja je za nas više od igre. Jednostavno rečeno, to je stil života, poručuju iz udruge.

Udruga okuplja šaroliku ekipu svih uzrasta, mlade i stare različitih zanimanja, a sve ih, kako napominju, vezuje ljubav prema piciginu. Dakako, dodat će kako se vesele novim članovima. A napose ženama kojih u udruzi za sada – nema.

Oglas

– Duga tradicija makarskog picigina, neki kažu i stoljetna, nije nepoznanica. U Makarskoj se picigin igra uglavnom na glavnoj gradskoj plaži, kraj poznate ‘Žute kuće’ i ispod hotela Dalmacija. Za status picigina kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske pobrinuli su se piciginaši s Bačvica, a sad smo i mi, makarski entuzijasti, odlučili svoje aktivnosti podignuti na višu razinu kako bi osigurati kvalitetnu i sustavnu promociju svoje verzije ove popularne igre, doznajemo od Marinovića.

Neformalna druženja i aktivnosti imali su makarski piciginaši i do sada, poput izložbe fotografija ‘Makarski picigin ispod Žute’ koja je održana u predpandemijsku jesen 2019.

Ipak, osnivanje udruge olakšat će realizaciju budućih projekata i brojnih ideja koje imaju, poput škole picigina, različitih piciginaških festivala, turnira i druženja.

– Prvi planirani projekt koji nam je od posebnog značaja je memorijalni turnir koji ćemo organizirati u čast jednog od najaktivnijih piciginaša sa Žute, Ive (Mostarca) Boškovića, koji je nažalost preminuo ove zime.

U piciginu ona slavna izreka „Važno je sudjelovati“ nije samo floskula jer se radi o igri u kojoj uistinunema gubitnika, već smo svi pobjednici dok god igra traje. Kako bi igra trajala i dalje, kako bi privukla nove zaljubljenike u ovu zabavnu i zdravu rekreaciju, od sada će se brinuti udruga Makarski picigin i svi ste dobrodošli da nam se u tome pridružite, kazao nam je Marinović.

Ivona Ćirak /foto Udruga Makarski picigin