Airbnb, uz Booking.com, najveća svjetska web platforma za iznajmljivanje smještaja koja broji milijune korisnika, a među njima i većinu iznajmljivača u Hrvatskoj, donio je odluku da će se sve rezervacije kojima je check in između 14. ožujka i 14. travnja moći otkazati bez penala. Gosti će moći ostvariti potpuni povrat uplaćenih sredstava, čak i Airbnb proviziju, i to bez obzira kakvu je policu otkazivanja postavio domaćin. Jedini uvjet je da su rezervaciju napravili prije 14. ožujka – piše Slobodna Dalmacija.

Isto vrijedi i za sve one koji su napravili rezervaciju Airbnb doživljaja. Otkaz rezervacija bez penala bit će omogućen i domaćinima i zbog toga neće gubiti status superhosta, ako ga imaju.

Kako navode na službenoj stranici Airbnb, ovo je njihov odgovor na izvanredne događaje i globalni poremećaj putovanja uzrokovan bolesti COVID-19, zbog koje su domaćinima i gostima omogućili otkazivanje rezervacija bez ikakve naknade.

Oglas

Pravilo se primjenjuje na rezervacije mjesta za boravak i Airbnb iskustva u svakoj zemlji i regiji širom svijeta, s izuzetkom domaćeg putovanja u kontinentalnu Kinu, koje se planira vratiti na normalna pravila 1. travnja.

– Razumijemo da će ova najava utjecati na domaćine širom svijeta, od kojih mnogi ovise o ekonomiji koju generiraju na Airbnbu. U narednim danima i tjednima radit ćemo na pronalaženju alata i inicijativa kojima bismo podržali naše domaćine u ovim veoma zahtjevnim vremenima. Mnogi od nas su sami domaćini i razumijemo da je ovo teško vrijeme.Radili smo na pronalaženju ravnoteže između pružanja podrške domaćinima i zaštite dobrobiti naše zajednice i naći ćemo dodatne načine kako pomoći našim domaćinima. Također je važno imati na umu da Airbnb neće naplaćivati ​​nikakve naknade od rezervacija otkazanih u skladu s ovim pravilima. U ovome smo zajedno – poručili su iz Airbnba.

Na forumima hrvatskih iznajmljivača već danima domaćini pišu da, bez obzira na police otkaza, dozvoljavaju svojim gostima da bez penala otkažu rezervacije. Na taj način gube veliki novac, ali svjesni su da ovo nisu vremena za gramzivost.

Iz Airbnb su savjetovali svim putnicima da pažljivo pregledaju i odaberu pravila otkaza koja će im odgovarati s obzirom na COVID- 19 – piše Slobodna.

M.D.