Građevinska dozvola koju je, za izgradnju benzinske crpke, firma Promet d.o.o.dobila u studenom prošle godine, izazvala je pažnju u javnosti jer kao stranka u postupku nije naveden Kaufland koji graniči s Prometovom parcelom.

Iz odnosa s javnošću tvrtke Kaufland rečeno nam je samo da nemaju saznanja o benzinskoj pumpi koja se gradi uz njihov objekt, pa smo upit adresirali na Grad Makarsku, točnije, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo. Zanimalo nas je tko je od susjeda dao suglasnost i je li kontaktiran Kaufland.

Pročelnik Ognjen Radić odgovorio je, vezano za uvid u spis u postupku izdavanja građevinske dozvole za benzinsku crpku kraj Kauflanda, Grad Makarska je postupio u skladu sa čl. 115 Zakona o gradnji.

Oglas

Po tom članku stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole je, uz investitora, vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na nekretnini koja neposredno graniči s onom za koju se izdaje dozvola.

Priložili su i izvod iz katastarskog plana iz kojeg je, kako ističu, razvidno vlasništvo nekretnine koja graniči sa nekretninom za koju se izdaje građevinska dozvola. I to je točno, zato što su dvije parcele u vlasništvu Prometa, odnosno Mate Jujnovića, a ne samo jedna. Po tome ispada da Kaufland graniči posredno, a ne neposredno, a između Prometa i Kauflanda je još jedna Jujnovićeva parcela koja se na neobičan način, u širini od par metara, proteže uz Kaufland.

Naime, iako bi svatko ustvrdio da je Kaufland prvi susjed Jujnoviću, po Katastru je vidljivo da se po svoj prilici jedna parcela izdvojila i formirala unutar druge, te svega par metara dijeli parcelu na kojoj se gradi crpka od one u vlasništvu Kauflanda. Parcela 4912/2 (k.o.Makar-Makarska) naoko ide uz zemljište trgovačkog lanca, međutim, između ove dvije parcele nalazi se tanka “traka” čije postojanje formalno-pravno Kaufland miče iz igre kao prvog susjeda.

Razlog je taj da Jujnović gradi pumpu na zemljištu koje nema susjeda osim njega samoga, budući čak i južno postoji “tampon zona” između parcele 4912/2 i Osejave.

Promjene u parcelama na Katastru dogodile su se, inače, 2019.godine.

Ivona Ćirak /foto O. Franić