Povodom programa obilježavanja 30 godina od osnutka, jučer je u prostorijama Gradskog muzeja Makarska otvorena velika izložba posvećena ratnom putu ZNG-a i 156. brigade HV-a Makarska-Vrgorac, a koju su zajednički i otvorili gradonačelnici dvaju gradova Zoran Paunović i Mile Herceg, zajednički naglasivši važnost čuvanja istine o Domovinskom ratu budućim naraštajima.

Unatoč hladnoći i bura izložba je okupila lijep broj uzvanika, prije svega brojne svjedoke legendarnih vremena, suborce iz 156.brigade i njihove nekadašnje zapovjednike, koje su u uvodnom dijelu pozdravili ravnatelj makarskog muzeja Marinko Tomasović, predsjednik Udruge 156. brigade HV-a Makarska-Vrgorac Stipe Kotarac, te gradonačelnici Makarske i Vrgorca. Pozdrave župana Blaženka Bobana prenio je izaslanik Damir Gabrić, dok je pjesnik Stipe Vela pročitao svoje stihove iz pjesme Pucali ste u Biokovo.

U prostorijama muzeja izložene su uniforme i vojna oprema, brojne fotografije, ordenja, zapisi i sjećanja na 23 poginula pripadnika brigade, kroz koju je ukupno prošlo oko 5.000 ljudi.

Oglas

– Na temeljima postrojbi Zbora narodne garde ustrojenih još polovinom 1991. godine na širem makarskom području, dana 21. prosinca 1991. godine, osnovana je zajednička 156. makarsko-vrgoračka brigada Hrvatske vojske. Njezin ključan doprinos sve do okončanja Domovinskog rata ogleda se u provedbi vojnih akcija u dolini Neretve, te na širem dubrovačkom i konavoskom području gdje je Brigada boravila sve do prestanka borbenih djelovanja i okončanja Domovinskog rata. Brigada HV-a koja je u prosincu 1991. godine nastala spajanjem postrojbi s makarskog i vrgoračkog područja, a koja je tijekom preustroja preimenovana u 156. Domobransku pukovniju HV-a, svoje utemeljenje zahvaljuje dragovoljcima Zbora narodne garde.

Oni su, prepoznavši nadolazeću opasnost, hrabro i bez pogovora stavili svoje dragocjene živote na raspolaganje u obrani domovine. Iako su hrvatski branitelji od samog izbijanja Domovinskog rata bili i više nego svjesni žrtve i stradavanja koje im predstoji, pod cijenu istog ostali su ustrajni i odlučni u nakani da se bore, te se u konačnici izbore za samostalnost i neovisnu domovinu. Stoga je ova izložba u spomen svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote položili na oltaru domovine, te u čast onima koji su najbolje godine svog života proveli u 156. brigadi HV-a, od njezinog osnutka pa do prestanka borbenih djelovanja i prevođenja iste u mirnodopsko stanje.Vječno im hvala na tome – stoji u tekstu objavljenom u katalogu izložbe, a kojeg potpisuje Krešimir Daniel Grčić, kustos Gradskog muzeja Makarska.

MD/foto MD