Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja „Kačić“ (Podgora), Udruga za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze / Projekt Motel Trogir (Zagreb, Trogir), Platforma 9,81 – Institut za istraživanja u arhitekturi (Split, Zagreb) javili su se otvorenim pismom u kojem predlažu odustajanje od prodaje Dječjeg sela kod promajne te Dječjeg liječilišta u Krvavici, te njihovo zadržavanje u javnom vlasništvu te izvornoj funkciji. Pismo je adresirano i na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra zdravstva Vilija Beroša, ministra državne imovine Marija Banožića kao i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek. Pismo prenosimo u cijelosti.

– Poštovani, kako smo saznali iz medija, sredinom travnja ove godine, bivše „Dječje selo“ kod Promajne, koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, stavljeno je na prodaju. Osim toga, obližnje „Dječje lječilište“ u Krvavici, također u državnom vlasništvu i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, također se nastoji privatizirati. Te dvije zdravstvene ustanove specijalizirane za liječenje respiratornog sustava i plućnih bolesti nebrigom su uništene, a njihovi objekti prepušteni propadanju. Ovime predlažemo da se dva predmetna objekta zadrže u javnom (državnom) vlasništvu, obnove i ponovo aktiviraju kao sastavni i važni dio javnozdravstvene infrastrukture Republike Hrvatske.

Globalne promjene kojima svjedočimo, od kojih je samo koronavirus u kratkom vremenu prouzročio promjenu društvenih paradigmi i ponovo stavio u prvi plan vrijednosti javnog dobra, solidarnosti i zdravlja svih ljudi, ujedno su pokazale da prepuštanje zdravstva i sustava skrbi tržištu može biti pogubno za društvo. Državi i državnim institucijama, koje bi trebale služiti boljitku i zdravlju svih građana, bez obzira na socijalni status, materijalne mogućnosti, dob i drugo, trebalo bi biti u interesu da takve objekte vrate svojoj svrsi. Time bi se unaprijedila zdravstvena infrastruktura i poboljšalo zdravlje i uvjeti života građana Hrvatske. U demokratskom društvu to bi trebao biti prioritet.

Oglas

Ono što možemo naučiti iz prošlosti je da su razne bakterije i virusi i ranije uzrokovali zdravstvene probleme i dovodili do povećanog mortaliteta u društvima diljem svijeta, poput ne tako davnih epidemija i pandemija španjolske gripe (1918.), ili kuge (1815.) koja je pogodila i Makarsko primorje prije samo 205 godina. Kako aktualna situacija s virusom SARS-CoV-2, pokazuje, i u budućnosti se epidemije i pandemije ne mogu isključiti, štoviše izgledne su.

Na takve izazove može odgovoriti samo dobro pripremljeno i organizirano društvo s razvijenom i održavanom javnom infrastrukturom, prvenstveno onom zdravstvenom. Upravo zbog toga, na idealnim pozicijama podno planinskog masiva Biokova, uz čist zrak, more i borovu šumu, tijekom druge polovine 20. stoljeća nastaju „Dječje lječilište u Krvavici“, sagrađeno za potrebe liječenja i rehabilitacije djece s plućnim bolestima te Specijalna bolnica za respiratorne i alergijske bolesti dječje dobi „Dječje selo“ kod Promajne, ranije djelatna kao depandansa Zagrebačke klinike za plućne bolesti. Obnova tih kvalitetnih, a u slučaju lječilišta u Krvavici arhitekta Rikarda Marasovića – vrhunskog arhitektonskog ostvarenja i važnog dijela hrvatske graditeljske baštine – doprinijela bi povećanju opsega i kapaciteta potrebnih zdravstvenih objekata, zdravlju društva, poticanju lokalnog gospodarstva, ali i kulture budući da se radi o (modernističkom) arhitektonskom sloju po kojemu je Hrvatska globalno poznata. Sve to je upravo zadaća dobre države, odgovorne prema svojim građanima, Republike koja razmišlja progresivno, koja gleda unaprijed, kako bi i u budućnosti bila spremna odgovoriti izazovima, poput ovog trenutnog, s kojim se bori cijelo čovječanstvo.

Sigurni smo da u institucijama Republike, i društvu općenito, ima znalaca i stručnjaka koji bi primjerice uz pomoć EU fondova, bili sposobni privesti izvornoj svrsi dva predmetna objekta. Utoliko je potrebno obrnuti praksu uništavanja i rasprodaje infrastrukture za kojom se pokazuje stvarna javna potreba, i okrenuti se stvaranju za opće dobro.

Zamislimo situaciju da je država privatizirala ili prepustila propadanju i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju „Biokovka“ u Makarskoj. Zapitajmo se gdje bi ovih dana uz dobru liječničku i medicinsku skrb, Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, premjestio korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Split, s ciljem zaštite njihova zdravlja od virusa? Upravo nam je ovaj recentni primjer pokazao koliko je važno očuvanje javnozdravstvene infrastrukture i stručnog kadra ukoliko želimo imati zdravo društvo i dobru zdravstvenu skrb, što se pak odražava na društvo u cjelini.
Navedene argumente u prilog javne reaktivacije dvije predmetne ustanove u službi zdravlja, ovom inicijativom podržava niz osoba iz kulturne javnosti, uključujući liječnike, pa i aktiviste koji se već duži niz godina bave pitanjima očuvanja modernističke arhitekture druge polovine 20. stoljeća, kao i javnog prostora te javnih servisa.

Naime, Dječje lječilište u Krvavici, arhitekta Rikarda Marasovića jedno je od najboljih arhitektonskih ostvarenja na našim prostorima, izgrađeno početkom 1960-ih. Dugo vremena lječilište je bilo pod kontrolom vojske i jedno vrijeme nedostupno za mještane i turiste Krvavice. Slijedom toga, bilo je skriveno i van fokusa arhitektonskog interesa. Bilo bi šteta privatizirati ga, što najvjerojatnije znači i dati mu posve drugu funkciju od one zdravstvene, i time (još jednom) izgubiti taj arhitektonski biser, koji je naporima brojnih stručnjaka, aktivista, entuzijasta i konačno državnih institucija nedavno prepoznat i zaštićen kao pojedinačno nepokretno kulturno dobro Republike Hrvatske. Upravo zadržavanje tj. obnova incijalne zdravstvene funkcije najbolji je, i po društvo najkorisniji, način očuvanja objekta sa statusom spomenika.

Potaknuti aktualnom globalnom zdravstvenom krizom te podržani od strane široke grupe građana, organizacija i stručnjaka različitih profila, tražimo od Vlade RH da odustane od namjere prodaje Dječjeg lječilišta u Krvavici, te da se ono obnovi kroz privođenje objekta njegovoj originalnoj svrsi – liječenju respiratornih bolesti djece i odraslih. Također, tražimo da se još jednom razmotri prodaja Dječjeg sela kod Promajne, koje je već službenim kanalima/glasilima ponuđeno kupcima. Mišljenja smo da prodajom lječilišta specijaliziranih upravo za respiratorne bolesti (!), Vlada čini nepopravljivu grešku. Prodajom navedenih objekata, ide se u smjeru izgubljenih mogućnosti za unapređenje zdravlja građana Republike Hrvatske, a time i društva kao takvog. Aktualna kriza najbolji je smjerokaz nužnosti podizanja, a ne smanjivanja, javnozdravstvenog standarda RH.

Kao inicijatori ove peticije, dolje potpisani arhitekti, aktivisti, kulturni djelatnici, spremni smo uključiti se i pomoći oko razvoja projekta revitalizacije predmetnih objekata, okupljanja lokalne i profesionalne zajednice te osmišljavanja dodatne javne funkcije, naročito zaštićenog Dječjeg lječilišta u Krvavici. Naime, ovaj prijedlog nikako ne znači stopiranje razvoja niti slabljenje gospodarskih mogućnosti dvaju lokaliteta. Upravo suprotno, naša je namjera aktivno se uključiti u promišljanje i oblikovanje budućnosti ovih lječilišta na dobrobit lokalne zajednice i šire javnosti – stoji u pismu kojeg potpisuju predsjednica Udruge Kačić Antonia Vodanović, zatim Nataša Bodrožić, Saša Šimpraga te Lidija Butković Mićin iz Slobodne veze/ Projekt Motel Trogir, kao i predsjednica Platforme 9,81 Miranda Veljačić.

M.D. / foto Udruga Kačić