Ruski napad na Ukrajinu vjerojatno će imati negativne posljedice na nadolazeću turističku sezonu u Hrvatskoj, u svim segmentima, a tako i u segmentu nautičkog turizma koji se u protekle dvije sezone, obilježene pandemijom COVID-19, pokazao najotpornijim, bilježeći, pogotovo u prošloj godini, praktički rekordne rezultate, daleko iznad svih ostalih grana turizma, piše Novi list

Potvrđuje to i odgovor iz ACI-ja, najvećeg lanca nautičkih marina ne samo u Hrvatskoj, nego i na Mediteranu, kojemu smo poslali upit očekuju li pad broja gostiju u nadolazećoj sezoni zbog ruske invazije na Ukrajini i u kolikoj mjeri.

 

Oglas

– Iako je broj plovila u ACI marinama u vlasništvu pojedinaca i tvrtki iz Rusije i Ukrajine zanemariv u odnosu na ukupan broj, ipak postoji bojazan da bi i gosti s drugih tržišta, posebno oni s ostalih kontinenata, mogli doći u znatno manjem broju od očekivanog.

 

Ipak, u slučaju smirivanja ratnih zbivanja u Ukrajini, u ACI-ju očekuju povećan broj takozvanih »last minute« rezervacija, pogotovo u charteru. Iako u Hrvatskoj ukrajinski i ruski nautičari sa svojim plovilima ne zauzimaju toliko značajan broj vezova u usporedbi s nekim drugim tržištima, posljednjih godina svjedočili smo povećanom interesu za naše marine upravo s istočnih tržišta, čiji važan dio čini i rusko.

Zasad je teško predvidjeti hoće li situacija u Ukrajini utjecati samo na predsezonu ili će se protegnuti i na samu sezonu, ili čak dulje. Povijest i iskustvo naučili su nas da ovakve situacije odvraćaju ljude od putovanja.

Bez obzira na to što se ne nalazimo u neposrednoj blizini ratnih zbivanja, nautičari s udaljenih tržišta kao što su Amerikanci, Azijati i Australci, koji su značajni za naše čarter baze i aviodestinacije poput Dubrovnika, Europu doživljavaju kao cjelinu.

Možemo očekivati da će doći do pada broja rezervacija u idućim danima te da ćemo svjedočiti povećanom broju last minute rezervacija, kao i prethodne dvije sezone. No, tek u nadolazećim danima moći će se preciznije ocijeniti utjecaj ratnih zbivanja u Ukrajini na nautičku sezonu.

Naši napori bit će, u svakom slučaju, usmjereni na pozicioniranje naših marina i Hrvatske kao sigurne destinacije, odgovaraju iz ACI-ja.

M.D./foto M.D.