U Hrvatskoj se posljednjih godina sve više ulaže u razvoj smart city koncepta i pametnih rješenja kojima se upotrebom modernih tehnologija i digitalnih rješenja podiže kvaliteta života u gradovima. S obzirom na sve veću prometnu zagušenost koja je postala primarni problem u svakodnevnom životu velikih gradova, jedan od ključnih aspekata razvoja pametnog grada svakako je ‘Smart Mobility’ koji postaje odlučujući čimbenik u kvaliteti i konkurentnosti gradova. Ključni cilj je podizanjem kvalitete – smanjenjem gužvi, preciznim i točnim voznim redom, i uvođenjem jednostavnog i efikasnog sustava naplate, povećati broj korisnika javnog prijevoza kako bi se rasteretile gradske prometnice i, u konačnici, smanjilo zagađenje okoliša.

Jedan od strateških projekata Grada Zadra u ovome mandatu je projekt Zadar Urban Mobility, vrijedan 15 milijuna kuna, za kojega su osigurali čak 82 posto bespovratnih EU sredstava, i kojim planiraju unaprijediti prometnu sliku grada i stvoriti temelje za razvoj Pametnog grada Zadra.

Grad Zadar na projektu Zadar Urban Mobility 4.0 – ZUM 4.0 u suradnji sa Inovativnim Zadrom kao tehničkim koordinatorom, Liburnijom, te Obalama i lučicama, radi već dvije godine. Sufinanciranje je odobreno i provedba projekta je započela 31.prosinca prošle godine i trajat će do 31. prosinca 2021. godine.

Oglas

Projekt predstavlja prekretnicu u uspostavi sustava pametnog upravljanja prometom, pa će tako Zadrani i njihovi gosti do kraja iduće godine na raspolaganju imati Web portal i mobilnu aplikaciju za pametne telefone (Zadar Smart City Aplikacija) za pristup objedinjenim uslugama – informiranje, javni prijevoz, parkiranje, mogućnosti plaćanja raznih usluga različitim platnim metodama, sl.

Među ključnim rješenjima svakako je uvođenje sustava elektroničke naplate u javnom prijevozu, u minimalno 50 gradskih autobusa Liburnije d.o.o., te sustav pametnog parkiranja kojim će se oko 1.000 parkirnih mjesta u centru grada pokriti senzorima pa će vozači preko aplikacije dobivati informacije o zauzetosti parkirnih mjesta i mogućnostima za brže pronalaženje slobodnog parkinga.

M. D./foto Pixabay