Treba li Makarskoj Generalni urbanistički plan uređenja? Da je GUP u vidu nekakvog urbanističkog smjera nužan kako bi bolje “vidio” i predvidio prostor od Prostornog plana, na prošlotjednoj je sjednici Gradskog vijeća kao ne prvi put izneseni prijedlog predstavio vijećnik Marko Raos iz vladajuće koalicije. Raos je bivši predsjednik Odbora za prostorno planiranje na koje je još 2018.godine dao ostavku, premda nikad nije razriješen s te funkcije niti je odbor dobio novog čelnika.

Ovaj HDZ-ov vijećnik je u više navrata govorio o tome da se, prije svega, treba napraviti analiza stanja u prostoru što je očito izostalo. Ostavku je prije dvije i pol godine dao kada su usvojene po njemu sporne Izmjene i dopune UPU-a Glavica, a on je tad na čelu odbora predlagao moratorij na gradnju dok se ne završi analiza stanja u prostoru. Kada je prijedlog odbijen, konstatirao je kako struku očito nitko ne sluša te se odlučio povući.

Na posljednje je dvije sjednice govorio u GUP-u, a na zadnjoj, održanoj početkom ožujka, naglasio je kako je generalni plan nužan jer on bolje propisuje uvjete u prostoru na koje prostorni plan, kako vidimo, ne odgovara. Da prostorni plan o tomu vodi računa, onda bismo, primjerice, na području Zelenke i Požara koji se vrlo revno izgrađuju imali barem na vidiku nekakav park ili igralište, no toga kako vidimo nema. O GUP-u je u prosincu prošle godine govorio i sam gradonačelnik Jure Brkan, kazavši kako im je u planu tematska sjednica na kojoj će jedina točka biti GUP. Točnije, najavio je kako će u raspravu uključiti širu javnost i formirati stručno tijelo koje bi izašlo s prijedlozima.

Oglas

Međutim, je li se i zašto odustalo od prijedloga, odnosno gdje je zapelo, nismo uspjeli doznati niti od gradonačelnika Jure Brkana, niti predsjednika Gradskog vijeća Marka Ožića Bebeka, koji su nam do zaključenja pisanja članka ostali nedostupni.

Da GUP nije obvezan po zakonu, objasnio nam je međutim Tonči Vuković, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. – Zakon obvezuje samo velike gradove na donošenje GUP-a. Kada je donesen Prostorni plan 2006.godine, bila je pokrenuta procedura za izradom GUP-a, no novi zakon koji je izglasan 2007.godine izbrisao je tu obvezu. Svakako su detaljniji urbanistički planovi uređenja kao provedbeni planovi nižeg reda, a sam GUP imao bi smisla kada bismo planirali nekakvo prometno rješenje ili kanalizaciju, kazao je Vuković.

Iako ih zakon na to ne obvezuje, GUP u našoj županiji osim središta Splita imaju i Kaštela te Sinj i Solin. U Društvu arhitekata Split kažu ipak kako GUP nije nužno – pravo rješenje.

– Prema mišljenju urbanista, GUP bi pored Prostornog plana možda samo unio veću zbrku. Strože uvjete zaštite bolje je provoditi kroz urbanističke planove uređenja. Na takav se način može zaštititi prostor, rekla nam je Daša Gazde, predsjednica DAS-a.

Kako bilo, iz svega navedenog da se zaključiti kako je problematika presložena i preznačajna da bi joj se pristupalo paušalno i bezbrižno. Očigledno je i izvjesno mistificiranje. Naime, pročelnik nadležnog odjela Ognjen Radić posljednjih godina ni na koji način nije istupio u javnosti, niti polaže račune na Gradskom vijeću, a izvješća koja daje vrlo su štura.

Da prostorno planiranje, unatoč povremenom usputnom nabacivanju sugestija ili kritika na sjednicama Gradskog vijeća, baš i nije prioritetna tema, potvrđuje i činjenica da je sam odbor “obezglavljen” prije dvije i pol godine kada ga je (barem formalno) napustio Raos i otad nitko nije imao potrebu reći kome je potreban, čemu služi isti taj odbor i zašto se ne sastaje.

Dakako da smo pokušali stupiti u kontakt i s Raosom koji se očigledno u posljednje vrijeme ne javlja novinarima, pa smo ostali uskraćeni za njegovo tumačenje.

Ivona Ćirak /foto O. F.