Prvi pacijent u Mostaru kojem je potvrđena zaraza koronavirusom ujedno je izazvao i javno-zdravstveni skandal – piše Dalmatinski portal.

Prije dva dana su u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, koji su se žalili na prehladu, pa su zbog respiratornih teškoća i upale pluća smješteni na Odjel za plućne bolesti. U SKB Mostar testirani su na Covid-19 te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat.

Problem je nastao kad se ispostavilo da je zaraženi pacijent čitav jedan dan proveo po različitim dijelovima SKB-a Mostar i bio u kontaktu s nizom osoba. To je neizravno potvrđeno i u priopćenju Kriznog stožera HNŽ-a.

Oglas

– Najveći problem je činjenica da je pacijent u anamnezi rekao liječnicima kako nije boravio nigdje izvan Bosne i Hercegovine, pa nije ni tretiran kao potencijalno zaražen koronavirusom, nego je primljen na Odjel pulmologije, čime je ugrozio brojne živote. Mi smo u utorak zbog jednog pacijenta koji nas je krivo vodio nekoliko sati, poslali deset ljudi u izolaciju. Otac i sin su u bolnici. Kod oca smo potvrdili virus, kod sina prvi test je negativan, međutim s obzirom na to da su oba došla na pulmologiju i bili s još jednim čovjekom, sva tri smo premjestili u prostor koji smo opremili za izolaciju. Napravili smo sve po pravilima struke – rekao je Kvesi.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

M.D.A. / Foto: Nenad Maric / Pixabay