– Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak političare da odbace stranačke podjele kako bi se zajednički borili protiv krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Franjine privatne jutarnje mise zadnjih se šest tjedana, od izbijanja epidemije u Italiji, putem televizije prenose uživo.

“Molimo se danas za sve muškarce i žene s političkim pozivom”, rekao je Papa na početku mise te dodao da je “politika visoki oblik dobročinstva”.

Oglas

Misi je prisustvovala tek nekolicina bliskih suradnika umjesto nekoliko desetaka gostiju, kao što biva u uobičajenim okolnostima.

“(Molimo se) za političke stranke raznih zemalja kako bi u ovo doba pandemije zajednički tražili dobrobit za zemlju, a ne dobrobit za vlastitu stranku”, uputio je Papa.

Poglavar 1,3 milijarde katolika nije imenovao ni jednu zemlju niti političara.

Franjo, koji vodi mise i drži opće audijencije bez sudjelovanja javnosti, skreće pozornost na posljedice krize za društveno najranjivije skupine – pogotovo beskućnike i migrante.

U nedjelju je pozvao na sveobuhvatnu viziju svijeta nakon krize zbog covida-19 te upozorio da bi nas mogao pogoditi “još gori virus, virus sebične indiferentnosti”, ako izostane globalna solidarnost ili ako se neke sektore društva isključi iz oporavka.

(Hina)