Danas je održana druga po redu radionica “Nova moda – to smo mi” u organizaciji Parka prirode Biokovo s ciljem podizanja kolektivne svijesti o štetama na okoliš proizašlim iz modne industrije. Radionicu je vodila Ivana Žanetić, ing. odjevne tehnologije, a polaznici su bili učenici prvog, drugog i trećeg razreda. Rezultat dvoipolsatne radionice, u kojoj ni u jednom trenutku nije pala ni motivacija ni koncentracija, bile su unikatne platnene torbe u različitim bojama i ukrasima, a mali dizajneri rado su prošetali improviziranom modnom pistom u Prezentacijskom centru “Adrion – srce planine” i pokazali svoje uratke.

Sav pribor bio je besplatan, a Park prirode pobrinuo se i za finu zakusku. Mali kreativci uživali su u finim sendvičima od domaćeg kruha i pršuta, kao i brusketama s inćunima, a doma su ponijeli originalne torbice ukrašene baš po njihovom guštu i njihovom rukom.

Cilj radionice je, može se slobodno reći, postignut. Djeca su imala priliku kreativno se izraziti, proći neke vještine koje su se nekoć stjecale na satu domaćinstva, i povrh svega naučiti da neke stvari nemaju cijenu, upravo suprotno konzumerizmu koji potiče gomilanje, ali i olako odbacivanje odjeće. Sve je to jako štetno za prirodu, a tu su poruku djeca dobila na vrlo jednostavan i praktičan način.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.