U ponedjeljak će se na dnevnom redu Gradskog vijeća, svega tri dana nakon četvrte sjednice gradskog “parlamenta”, naći i ključni gradski dokument: proračun za 2022.godinu. A jedan od prvih kapitalnih projekata kojima će se u naredne tri godine baviti ova vlast je, kako je najavio gradonačelnik Zoran Paunović, Peškera.

Iako materijale još uvijek nismo dobili pa ne možemo kazati koliko se točno u projekcijama do 2024.godine planira izdvojiti, na današnjem susretu s novinarima je Paunović je rekao kako se za 2022.godinu izdvaja novac za dokumentaciju.

– Peškera je naš kapitalni projekt koji ide u smjeru moderne urbane cjeline koja spaja gradsku jezgru i kupališno smještajni dio; ljeti za turizam, zimi namijenjen građanima. Očekujemo da će Peškera biti biti gotova 2024.godine, poručio je gradonačelnik.

Oglas

Na upit novinara hoće li se morati raditi novi urbanistički plan, kazao je kako nema potrebe te kako su sve smjernice dali Društvu arhitekata Split. Oni će  s gradskim službama formulirati projektni zadatak te će se na osnovu toga raspisati međunarodni natječaj.

Paunović je kazao kako je predviđen novac i za nagrade arhitektima, a napomenuo je kako je izuzetno važno da u komisiji budu ljudi koji su iznimno kvalitetni, jer bolji žiri će privući i bolje arhitektonske urede.

– Nama je bitno da dobijemo kvalitetno rješenje, a onda se ide na izdavanje građevinske dozvole, izradu troškovnika…To je dugotrajan proces, ali do toga nam je stalo. To je zadnji gradski resurs i moramo ga osmisliti na najbolji mogući način, kazao je Paunović.

Zanimalo nas je jesu li financijski spremni i na nekakav “landmark” kad je u pitanju urbanistička cjelina.

Peskera foto Kresimir Boric
foto Krešimir Borić

Odvratio je da još uvijek ne znaju, osim što su DAS-u dali smjernice u smislu ugostiteljskih sadržaja, tipa parka, obaveze da se prostor osmisli tako da bude pogodan za odrađivanje manifestacija…

– Gledali smo svjetske primjere i tu ne želimo štedjeti. To je zadnji komad obiteljskog srebra i ako to zeznemo, onda smo uistinu zeznuli mi kao grad, odvratio je gradonačelnik.

Ivona Ćirak /foto O.Franić/K.Borić/ilustracija