Uređenje odnosno izgradnja plaže hotela Romana, odnosno novog Khalani beach hotela, bilo je temom dvaju pitanja na današnjem aktualnom satu Gradskog vijeća. I dok je vijećnika Franu Filipetija (SDP) generalno zanimalo što se događa po tom pitanju i zašto se digla tolika prašina, vijećnicu Ivanu Miočević (NLO), koja je uključena u tu priču od početka, interesiralo je nešto drugo.

Pitala je na osnovu koje dokumentacije je gradonačelnik dao pozitivno mišljenje o nastavku projekta odnosno prijedlogu da se investitoru dodijeli koncesija za izgradnju. Također je pitala kojom procedurom će se mijenjati sadržaj budući je građevinska dozvola već izdana, a upitala je i zašto nije sazvana tematska sjednica vezano za budućnost ove plaže.

Inače, valja reći da je pitanje prihvaćanja prijedloga za koncesijom na našu adresu uputila i Vladimira Mascarell, u ime Inicijative Javno je dobro, pitavši također koja je dokumentacija bila temelj za koncesiju, te zašto gradonačelnik ne pokrene postupak poništenja građevinske dozvole jer, kako je rekla, investitor nije bio iskazao pravni interes.

Oglas

Kako ona upozorava, pravni interes je koncesija za gradnju, a građevinska dozvola je, kako veli, izdana bez da je ishodovana koncesija te vijećnici NLO-a i Mascarell tvrde kako je jedino rješenje poništiti dozvolu.

Gradonačelnik Paunović kazao je kako je dozvola izdana od strane Dragana Srzića iz ondašnjeg Odjela za graditeljstvo nekoliko puta osporavana. – Došla je pred Ministarstvo no nije nađen nijedan osnov za njezino poništenje, kazao je.

Rekao je da se toj temi ne smije pristupati s figom u džepu i populistički.

– Treba iznijeti činjenice, da se ne bi manipuliralo u svrhu skupljanja političkih poena. Na stolu nam je nacrt prijedloga odluke o davanju koncesije. Javnost mora znati trenutno stanje: imamo materijal koji je nasut u more i neugledan je i izuzetno ružan i to je neodrživo.

Svi ćemo se složioti da takva situacija nikome ne odgovara. Nužno je da se pokrene s mrtve točke, kazao je Paunović podsjetivši, kao drugi argument, da je dozvola izdana.

– A treće, imamo ogroman hotel koji je ove godine dobiva i petu zvjezdicu. Taj je hotel dobio novog vlasnika, Aminessa, koji je poučen iskustvom u drugim destinacijama poželjan partner i u našoj destinaciji. Bez obzira na moj osobni stav; ja sam tu proveo cijelu srednju školu, po danu smo se kupali, po noći tulumarili i kušali prvu ljubav. Čim je nasut prvi kamion u more, mene je to boljelo. Ali sada, kao gradonačelnik, moram preuzeti odgovornost i za neke stvari koje su napravljene u prijašnjoj vlasti, istumačio je gradonačelnik.

Dodao je kako je dao pozitivno mišljenje da se nastavi s projektom, ali bez bazena i fontane. Kazao je i da su tražili od investitora da ide na izmjene građevinske dozvole, premda je isto po informacijama iz Grada zatraženo još u srpnju prošle godine, kada je bio stari vlasnik.

Vijećnica Franić tražila je da joj se odgovor dostavi u pisanom obliku, a gradonačelnik joj je ponudio da bude svojevrsni koordinator vezano za taj projekt.

– Možete biti predstavnik Grada koji će kontrolirati proces nasipanja i da budete uključeni, ja vas pozivam, kazao je Paunović.

Vijećnica nije zbog pravila poslovnika imala priliku reći što misli o tomu, ali smo ju nazvali za komentar.

– To je skupljanje političkih poena koje gradonačelnik nama imputira. Mi smo kritična i konstruktivna opozicija i ozbiljno se bavimo javnom politikom. Stoga poručujem da se radi o nemoralnoj ponudi. Ovo je smiješno, poručilla je NLO-ova vijećnica.

Ivona Ćirak /foto M.D.