Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal u četvrtak je ocijenila kako je, osim delta plus soja koronavirusa, najveći uzrok sve većeg broja novozaraženih potpuna opuštenost stanovnika i nepoštivanje epidemioloških mjera.

Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji sve je gora. U srijedu je zabilježeno čak 520 novih slučajeva zaraze, najviše u četvrtom valu.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal smatra da je delta plus soj samo jedan od uzroka povećanja broja zaraženih. Izoliran je iz uzoraka početkom listopada, a zasad je zabilježen kod dvoje pacijenata, potvrdila je Payerl-Pal.

Oglas

„Bez obzira na pojavu novog soja, najveći uzrok sve većeg broja novozaraženih je potpuna opuštenost stanovnika i nepoštivanje epidemioloških mjera“, naglasila je ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo.

„Stanovnici su jako relaksirani prema mjerama. Virus je očito proširen u cijeloj županiji i ako se ne pridržavate mjera i preporuka, vrlo lako se možete zaraziti“, kazala je Payerl-Pal te dodala da se treba pridržavati mjera i izbjegavati okupljanje jer je rizik velik.

„Cijepljeni će imati lakše simptome i vrlo vjerojatno završiti bez težih oblika bolesti, no i dalje se mogu zaraziti i širiti virus“, rekla je.

Payerl-Pal smatra da bi trebalo zabraniti okupljanja, druženja većeg broja ljudi i zatvoriti škole, odnosno nastavu organizirati na daljinu.

„Trenutno se nalazimo u situaciji gdje dnevno imamo 30 posto zaražene djece školske dobi. Ona imaju slabije simptome, ali su zarazna i šire koronavirus među članovima svoje obitelji“, zaključila je ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo.

Hina / foto Pixabay