Petero članova Znanstvenog savjeta – Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan, upozorili su u četvrtak da protuepidemijske mjere ne djeluju dovoljno te je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast oboljelih.

“Hrvatska je suočena s 4. valom pandemije covid-19, a dočekuje ga s relativno niskim stupnjem procijepljenosti stanovništva u odnosu na druge države EU. U ovom valu dominira delta soj virusa, koji je znatno zarazniji od sojeva u prethodna tri vala, a i nešto opasniji za sve dobne skupine. Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast”, ističe se u priopćenju petero članova znanstvenog savjeta koji su se nedavno ogradili od istupa člana Savjeta Gordana Lauca o pandemiji.

Naglašavaju kako su brojne države u svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav, a to se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva, te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera.

Oglas

“U Hrvatskoj se ta stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno podcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana. Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom”, upozorava petero članova Znanstvenog savjeta.

Stoga pozivaju građane da se informiraju od stručnih ljudi i da se pridržavaju mjera koje mogu spriječiti širenje ove zarazne bolesti, a necijepljene da se cijepe i time pomognu smanjenju opterećenja za zdravstveni sustav, koji se, kako ističu, sada nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

Hina / foto Pixabay