Makarka čiji su podaci poznati redakciji obratila se našoj redakciji ogorčena na činjenicu da njezin sin, 15-godišnji srednjoškolac, ne može koristiti javni prijevoz. U cilju da dozna o čemu se radi, obratila se i Gradu i evo što nam je ispričala.

– Jako sam se obradovala kad je prezentiran pilot projekt i uputila sam sina da ide s autobusom u školu. Mislila sam kako je problem prijevoza s time sad napokon riješen. Međutim, sinu je vozač rekao kako mora imati nekakvu potvrdu. Kada sam vidjela da su i drugi imali slična iskustva i da je i drugoj djeci slično rečeno, odlučila sam obratiti se Gradu. Spojili su me s Uredom gradonačelnika. I tada mi je tajnica pojasnila kako je besplatni prijevoz pilot program namijenjen samo stanovnicima Velikog Brda! Bila sam u šoku, jer najprije, projekt ni u jednom trenutku nije tako prezentiran. Rečeno mi  je da sam očito krivo shvatila, no ja sam rekla kako smo očito svi krivo shvatili i da po tome zaključujem kako je kriv nitko drugi nego prezentacija Grada i gradonačelnika, ispripovijedala nam je sugrađanka kojoj je potvrđeno iz Grada kako primaju i druge pozive zbog iste stvari.

– Rekla sam da ne znam tko je mogao potpisati takav besmislen ugovor i da mi je žao da sam glasala za gradonačelnika koji ugovara jedan takav pilot projekt. Pa kako uopće Grad može znati kakav je interes i donijeti nekakvu procjenu ako vozi samo stanovnike Velikog Brda?! Možda se baš pokaže da na Zelenki vlada najveći interes. To su neke elementarne stvari na koje očito nisu mislili. Osim toga, ovo je obmana. Prvo su nas uvjerili da je za sve, izreklamirali projekt, a sada tvrde kako je samo za Veliko Brdo, dodaje sugrađanka.

Oglas

Provjerili smo i sami još  jednom – iako smo već stigli naučiti napamet – što je navedeno u predstavljenom projektu.

Prijevoz je besplatan za sve koji predoče osobnu iskaznicu kao dokaz o boravištu u Makarskoj ili potvrdu kao dokaz o prebivalištu.

Kako bismo otklonili nejasnoće, uputili smo upit Gradu.

Pitali smo kome je namijenjen besplatni prijevoz i je li točno da je pilot projekt usmjeren na stanovnike Velikog Brda. Zanimalo nas je koliko se mjesečno izdvaja za projekt, kao i što će biti dogodine ako se projekt pokaže uspješnim. Dakle hoće li Grad sufinancirati javni prijevoz, kome i s kolikim iznosom. Naposljetku smo zatražili i ugovor, no nakon dva dana nismo dobili odgovore pa smo odlučili objaviti iskustvo sugrađanke koje međutim nije izolirano.

Podsjetimo da je Grad za ovaj pilot projekt  izabrao Family bus u vlasništvu Ivice Radalja. U priopćenju poslanom medijima je navedeno da je pilot projekt pokrenut na inicijativu poduzetnika. Ostali prijevoznici nisu kontaktirani, što nam je potvrdio Igor Tomašić, direktor Prometa kazavši kako su već godinama zainteresirani za takav oblik suradnje.

Projekt je, inače, predstavljen na velika zvona, dobio je ogromnu pažnju u medijima i još veću podršku u javnosti, no naknadno doznajemo kako se zapravo ne radi ni o čemu novom. Naime, ako iz Grada potvrde i službeno kako je pilot projekt namijenjen stanovnicima Velikog Brda, ispostavit će se da su samo dodani neki novi polasci. Ovo je postojeća linija koja već vozi samo su do sada bila četiri polaska dnevno, a sada ih je devet.

Ivona Ćirak /foto MD