Redakciji našeg portala obratio se naš sugrađanin Damir Pavlović, otvorenim pismom gradonačelniku Zoranu Paunoviću i gradskim vijećnicima, vezano za ukidanje dosadašnje demografske mjere kojom se roditeljima ili skrbnicima djece od prve do navršene tri godine mjesečno isplaćivalo 1000 kuna, uz uvjet da djece ne idu u vrtić, dok je prihvaćen prijedlog za isplatu od 1700 kn roditeljima ili skrbnicima čija djeca nisu “upala” u vrtić.

– Ovo je toliko sramotna odluka da se uistinu pitam šta sa ovim žele postići? Zašto ovo pišem, jer ne želim više šutjeti i tiče me se osobno a i da cjelokupna javnost a i sami akteri ovoga događaju uvide šta su usvojili kroz moj primjer, kako sam ostao izigran.

Otac sam četvero malodobne djece i za dvoje djece sam do jučer koristio potporu od 1000 kn koji je Grad Makarska isplaćivao za “ne slanje ” djece u vrtić od prve do navršene treće godine života.

Oglas

Zašto sam se odlučio da budem korisnik ove demografske mjere? Iz jednostavnog razloga jer moja supruga radi u trgovačkom lancu gdje je plaća cca 4500 kn neto, a roditeljski dopust na koji ima pravo od prve do 3 godine života djeteta (3i 4 dijete a ujedno i blizanke ) iznosio bih cca 2300 kn + dvije potpore od grade što bih davalo cca neto plaću.

Odlučili smo da supruga koristi tu potporu i da ostane doma i posveti se djeci umjesto da ide raditi —financijski gledano nam je budžet ostao isti. Uvjet da dobijemo potporu je bio da ne upisujemo djecu u vrtić, što smo i učinili, kako za prošlu godinu, tako i za ovu godinu. Međutim, gradsko vijeće grada Makarske je 03.08.2021 ukinulo tu demografsku mjeru a mi kojima je bila namijenjena ostali smo ” visiti ” jer djecu nismo upisivali u vrtiće radi potpore a sada su nam ukinuli tu potporu, što otvara pitanje da li ćete mi sada omogućiti da upišem djecu u vrtić?

Financijski da li ćemo moći podnijeti budžet manji za 2000 kn, naravno da nećemo moći. Što nam je činiti? Supruga se vraća na posao -riješili smo financijski problem a gdje ćemo sa djecom??

Gradonačelniče možete li ih vi pričuvati preko radnog tjedna? Ili Vi gradski vijećnici koji ste glasali za ukidanjem, dogovorite se tko će kojim danom ih čuvati. Da li se itko zapitao koliko je ovakvih roditelja u toj potpori???

Meni je jasno da ima i roditelja kojima je ovo upalo kao dodatna zarada. Meni je isto jasno da se ukida ova potpora radi takvih, ali onda omogućite nama koji smo ovu potporu koristili baš radi onoga zbog čega je i donesena a to je da potaknuti ostanak djece u obiteljskom okruženju do treće godine i smanji pritisak na upis u jaslice, da možemo upisati djecu u vrtić, a ne na ovakav način nas izigrati i ostaviti nas i našu djecu u nekom međuprostoru gdje nemamo nikakvog prava ni mogućnosti.

Usvojena nova odluka kojom će se isplatiti 1700 kn svakom roditelju ili skrbniku kojom dijete nije upalo u vrtić je još gora i nepromišljena potpora jer trenutno situaciju koju imate sa upisanom i ne upisanom djecom nije realna ( jer radi potpore od 1000 kn cca 150 djece se nije upisivalo) a one koje ste htjeli eliminirati iz prve potpore, vratiti će se dogodine na ovu potporu i to uvećanu na 1700 kn.

Evo i primjer: Roditelji koji žive od iznajmljivanjem apartmana i nisu u stalnom radnom odnosu a imaju dijete od dvije godine , nisu namjeravali dijete upisati u vrtić po staroj mjeri- ako traže potporu dobivati će 1000 kn, a sada po novoj odluci pošto oba roditelja ne rade sigurno dijete neće upasti u vrtić, onda se samo treba prijaviti i eto 1700 kn potpore.

Nadam se da ćete uvidjeti propust i naći način da ispravite ovu nepravdu koja će se dogoditi ako ništa ne poduzmete – stoji u pismu kojeg potpisuje Damir Pavlović.
M. D. /foto MD /Pixabay