Plan cijepljenja, prema kojem bi se do svibnja procijepilo 70 posto stanovništva, po svemu sudeći neće biti izvršen – piše Jutarnji list.

Naime, nakon što je Pfizer smanjio isporuku dogovorenih doza cjepiva za 30 posto, novi problemi stižu od najveće hrvatske uzdanice, tvrtke AstraZeneca. Upravo od njih naručili smo najveće količine cjepiva, i to čak 2,7 milijuna doza, no iz te kompanije stigao je nov udarac: isporuka doza za prvi kvartal bit će svima u EU za 60 posto manja nego što su obećali. Glasnogovornik AstraZenece rekao je da početne isporuke cjepiva Europskoj uniji, koje tvrtka razvija sa Sveučilištem u Oxfordu, neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji.

– Početne količine bit će manje od prvotno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u tvornici unutar našeg europskog lanca opskrbe. Početak isporuke planiramo za 15. veljače – rekao je glasnogovornik. Pozivajući se na visoki izvor u EU, Reuters je prenio da bi od 80 milijuna dogovorenih doza za prvi kvartal 2021. AstraZeneca mogla isporučiti tek 31 milijun. Njemački Bild je pak objavio kako AstraZeneca ima problema jer želi cjepivo prilagoditi novim mutacijama virusa te zato ne može isporučiti cjepivo koje već ima u skladištima.

Oglas

Kako navodi Jutarnji, sve su glasnije spekulacije da nije problem u proizvodnji nego u tome da je britanska kompanija AstraZeneca, čije se cjepivo već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Europskoj uniji, jer Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila njihovo cjepivo i neće to učiniti do 29. siječnja. EMA je prije toga odobrila Pfizerovo i Modernino cjepivo, iako je AstraZenecino mnogo jeftinije i čuva se na sobnoj temperaturi, zbog čega je transport i skladištenje neusporedivo jednostavnije od onoga potrebnog za Pfizerovo cjepivo.

– AstraZeneca je na inicijalnom sastanku izašla s brojevima koji su manji od očekivanih te je Europska komisija zatražila da u ponedjeljak do podne izađu s revidiranim brojevima doza i rokovima isporuke – otkriva Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Neslužbeno pak doznajemo u Bruxellesu da je Europska komisija prijetila proizvođaču i inspekcijama.

Činjenica je da su do sada sve farmaceutske kuće koje imaju cjepivo mijenjale brojeve doza i datume isporuka. Što se AstraZenece tiče, mi imamo samo plan napravljen još u listopadu, kad se očekivalo da će njihovo cjepivo biti ranije odobreno, u kojem stoji da će nam još u prosincu 2020. dostaviti 225 tisuća dozau. No, cjepivo još nije registrirano – ističe Capak. Svi građani koji su primili prvu dozu cjepiva Moderne i Pfizera, napominje, primit će i drugu, a daljnji tijekm cijepljenja ovisi o isporukama.

– Zbilja ne možemo sada reći kako će se odvijati cijepljenje – kaže. Podsjetimo, još je dan ranije, i prije nego smo znali da će AstraZeneca prepoloviti isporuku, najavio obustavu procjepljivanja do daljnjega.

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je da novonastala situacija s usporavanjem isporuke cjepiva našoj i svim državama EU nije dobra vijest i da će to sigurno utjecati na planiranu dinamiku cijepljenja.

– Plan cijepljenja u Hrvatskoj temeljen je na najavljenim tjednim količinama isporuka, ponajprije Pfizer/BioNTech cjepiva koje je prvo registrirano, a potom i tvrtke Moderna. Sada ćemo planove morati uskladiti s aktualnim tijekovima isporuka. Očito je da će u prvom kvartalu biti manje isporučeno cjepiva od očekivanog – kaže Beroš za Jutarnji i zaključuje da, ostvare li se isporuke ugovorenih količina cjepiva svih proizvođača, na čemu inzistira Europska komisija, možemo ispuniti plan cijepljenja dvije trećine stanovništva Hrvatske do svibnja ili do početka ljeta.

M.D.