Povodom proslave dana grada Vrgorca i obilježavanja blagdana Svetog Petra i Pavla, HPD “Vrgorac” i grad Vrgorac u nedjelju 27.lipnja organiziraju planinarski izlet na Matokit, planinu koja dominira nad gradom, sa usponom na njegov vrh Sv. Rok na 1062 metra nadmorske visine.

Sv. Rok je najviši vrh Matokita, osamljene i izdvojene planine strmih strana sjeverozapadno od Vrgorca. Iako je ta planina duga samo oko 8 kilometara i površinom malena, vrlo je strma i razmjerno visoka u odnosu na okolna brda. Ne treba je planinarski podcijeniti, od Ravče ili Vrgorca do vrha treba tijekom 3 sata hoda svladati oko 800 metara visinske razlike. Sam Sv. Rok je lijep kameniti vrh s ostacima kapele sv. Roka s kojega se pruža širok vidik na sve strane. Stjenoviti greben Matokita koji oštro dijeli dvije strane planine predstavlja najslikovitiji dio cijelog Matokita.

Nakon izleta u gradskom parku organiziran je ručak za sve učesnike.

Oglas

DETALJI IZLETA:
6,30 okupljanje planinara na parkingu Hotela u Vrgorcu, smještaj u vozila, odlazak do polazne točke uspona – Ravča, Jelavići.
67,00 uspon na greben Matokita i dalje preko visoravni Razdolje i vrha Zagon do Sv.Roka.
10,30 očekivani dolazak svih sudionika do vrha, odmor.
11,00 spust prema Vrgorcu istočnim grebenom Matokita.
13,30 očekivani dolazak u Vrgorac, okupljanje u gradskom parku, zajednički ručak i druženje.

OPREMA: Planinarska – izletnička, prilagođena prognozi vremena, obv. 2-3 l vode ( na stazi nema pitke vode).

PREHRANA: Tijekom izleta iz ruksaka, zajednički ručak za učesnike u parku nakon izleta.

PRIJEVOZ: Vrgorac – Ravča,cca 5 km, osobnim vozilima, po povratku u Vrgorac organiziran prijevoz za vozače da odu po vozila.

TEŽINA: K2 -T2.
Staza je uhodana i markirana, zahtijeva solidnu fizičku spremu kao i dosta opreza, budući da trenutak nepažnje vrlo lako može značiti uganuće ili lom noge. Međutim, spomenute poteškoće su sitnica u usporedbi sa zadovoljstvom koje Matokit pruža planinaru.

INFORMACIJE – PRIJAVE: Sve info. u vezi izleta na 098 448 131 ili na mail Društva: [email protected] . Obvezna prijava svih učesnika na maili ili porukom (SMS, Viber, WhatsApp)

Nikola Jurić, vodič zadržava pravo izmjene satnice i plana izleta shodno vremenskim uvjetima.Učesnici na pohodu dužni su se pridržavati uputa vodiča te se pridržavati planinarske etike – obavještavaju iz HPD “Vrgorac”.
M. D. /foto Facebook