Danas oko 12.30 sati pred ulazom na plažu Osejava, Barbara Berber iz Zadra odlučila je sjesti ispred kamiona koji su prolazili vozeći materijal, te je tako nakratko zaustavila radove.

Na teren je izašla i policija kojom smo poslali upit te odgovor još uvijek čekamo, a bili su i djelatnici Hitne pomoći koji, kako doznajemo, na teren izlaze po inerciji kada se zbog ovakvih situacija pozivaju policijski službenici.

Prema riječima Barbare Berber, namjera joj je bila zaustaviti radove. – Rečeno mi je da plažni materijal može biti zemlja do 3 posto. Dogodilo se to da sam ipak zaustavila kamione da voze zemlju, doduše ovaj ravna i dalje, rekla je pokazujući rukom.

Oglas

Gradonačelnik Jure Brkan kazao je kako su mu redari prenijeli razvoj događaja te kako prosvjednica navodno nije željela dati dokumente policajcima.

– Ne mogu vjerovati, ona je zapriječila javne radove odnosno radove od javnog interesa za koje je Grad Makarska morao priložiti dokaz javnog i pravnog interesa kako bi ishodio građevinsku dozvolu. To bih nazvao prosipanjem sile nad pravom i pravdom i debelo sam razočaran time da je tri sata odbijala legitimirati se. Ne znam što tamo radi, znam da nije iz Makarske i da je uvezeni aktivist, a tko ju je “uvezao”, ne znam. Podržavam zakonom propisani aktivizam, a ovo to nije, ovo je kukavički i protuzakonito i opstrukcija pravne države u predizborne svrhe. Uvezeni aktivisti nam ne trebaju, imamo i svoje, iako je ovo poraz našima, komentar je gradonačelnika.

 

Pitali smo ga da komentira tvrdnje stručnjaka s velikog, opsežnog i dugotrajnog projekta Beachex s kojim smo prije sat vremena objavili veliki intervju, a koji je bio rekao da je materijal za nasipavanje rečene plaže loš. Naime, prof.Dalibor Carević koji dobro poznaje materiju, kao i kolegica geologinja Kristina Pikelj s PMF-a, procijenili su da se tu radi o udjelu zemlje od 30 do 50 posto.

– Na temelju čega su to utvrdili? Na temelju fotografija? Da su uzeli u ruku, vidjeli bi da je dobar materijal, rekao nam je Brkan.

Detalje o propisanom materijalu u projektnoj dokumentaciji nije nam mogao dati, kazavši kako je u Zagrebu te kako dogradonačelnik Joze Vranješ vodi taj projekt i o njemu ima sve informacije, no Vranješa, kojega smo zbog iste stvari kontaktirali i prošli tjedan, nismo uspjeli dobiti.

Ivona Ćirak /foto O. F.