Projekt izgradnje plaže zapadno od hotela Romana trenutno je, još od veljače, u svojevrsnom statusu quo. Ne samo glede njezina izgleda koji ovako ne smije dočekati turističku sezonu, nego prije svega glede dokumentacije. Iako se pokušava stvoriti dojam kako je sve regularno i kako nema ništa sporno, budući investitor ima pravomoćnu građevinsku dozvolu, očigledno je da projekt ozbiljno zapinje.

Prije svega, na posljednjoj održanoj skupštini koncem veljače na dnevnom se redu nije našla koncesija za uređenje plaže zapadno od hotela Romana, koja je preduvjet za nastavak radova, a zbog  nepostojanja iste radovi su i obustavljeni te je naloženo vraćanje plaže u prvobitno stanje. Igor Batošić, županijski vijećnik, potvrdio nam je da se u veljači sastalo Stručno tijelo za procjenu odobrenja koncesija pri Splitsko-dalmatinskoj županiji, te se tom prilikom raspravljalo i o nacrtu prijedloga za koncesiju tvrtki Romana d.o.o. U ovom povjerenstvu osim Batošića trebao je biti i makarski gradonačelnik Jure Brkan, no budući je u to vrijeme bio bolestan, uputio je pročelnika Matka Lovretu.

– Meni su bile sporne tri stvari glede te koncesije i na to sam upozorio ostale članove. Prvo, gabariti odnosno obuhvat. Parcela je išla 80 metara zapadno i otvorio sam pitanje potencijalnog koncesionara koji će možda graditi hotel na tom dijelu plaže, a koncesija dana Romani će ulaziti u njegovo područje, što ne smatram korektnim.

Oglas

Nađeno je “solomonsko rješenje” na način da se koncesija dade Romani, a kada se bude gradilo, da se onda podijeli područje između dvaju koncesionara. Drugo je bio vremenski period izdavanja koncesije gdje sam se na kraju priklonio mišljenju da je za takav veliki zahvat u redu da se koncesija ne da na deset nego 20 godina. A treće je bila procedura prikupljanja dokumenata za izdavanje građevinske dozvole za koju postoje sumnje da nije izdana po svim pravilima, nakon čega je i UZOR Osejava intervenirala te se stvar dignula na veću potenciju, ispričao nam je Batošić.

Kaže kako je zbog svega ovoga nastao status quo te je projekt do daljnjega blokiran. Do kada, ne znamo, ali da je sve potpuno raščišćeno, zacijelo bi se već dobilo zeleno svjetlo za nastavak radova.

Pitanje svih pitanja je, naime, kad će skupština Splitsko-dalmatinske županije i hoće li se ovaj prijedlog o izdavanju koncesije naći na dnevnom redu. I na koncu, ako se koncesija ne odobri u slučaju da se utvrdi kako je učinjen neki proceduralni propust, što će se dogoditi s unakaženom plažom?

Vijećnik Batošić kaže kako bi se sjednica skupštine trebala održati u travnju. Prije toga bi se trebalo sastati povjerenstvo i protresti pitanje koncesije. Potom prijedlog ide na skupštinu, pa ako bude politička odluka da plaža ide dalje, jasno je da će plaža ići dalje.

Međutim, postoji još jedna dimenzija priče koja je također u statusu quo i koja također doprinosi administrativnom zastoju. Naime, od Upravnog odjela za graditeljstvo Grada Makarska zatraženo je očitovanje nadležnom ministarstvu o okolnostima izdavanja građevinske dozvole, koju je kao moguće spornu navodio i Batošić, no ni nakon mjesec i pol dana od tog reporta očito nema ništa.

Valja podsjetiti kako nije upitno to da investitor ima dozvole, niti su nalazi inspekcija koje nisu našle ništa problematično. Ipak, pojedini Makarani grupirani u ad hoc građansku inicijativu i Udruga UZOR Osejava izražavaju sumnju koju je Batošić otvorio na sjednici povjerenstva, a to je da građevinska dozvola nije izdana poštujući sve zakonske propise. Zbog toga je Ministarstvo graditeljstva je još 10.veljače od rečenog odjela zatražilo očitovanje o poduzetim radnjama vezano za zahtjeve udruge koja je tražila reviziju građevinske dozvole.

Međutim, očitovanje niti nakon mjesec dana nije stiglo na adresu ministarstva, koje je u dopisu poslanom Gradu navelo kako je istekao rok te su ovaj put apelirali pozivajući se čak na ovlasti gradonačelnika, koji bi po njima trebao narediti odjelu da napokon dostavi dokumentaciju. Proteklog tjedna, točnije, prije šest dana, i sami smo poslali upit na adresu Ministarstva graditeljstva. Pitali smo ih kakvo je očitovanje stiglo i što je priloženo kao dokaz pravnog interesa od strane koncesionara Splitsko-dalmatinska županija. Odgovor još uvijek nismo dobili.
Ivona Ćirak /foto M.D.