Nakon što smo objavili priču o tzv.privatnoj plaži u Podgori, gdje je, na Garmi, proteklog tjedna istaknuta tabla “privatna plaža”, našoj se redakciji javio vlasnik poljoprivrednog zemljišta površine 1500 m2 (podaci poznati redakciji). Iako u članku nismo tvrdili da se privatizira plaža, nego da tabla insinuira da je i pomorsko dobro privatno, vlasnik parcele tvrdi kako se radi o specifičnoj situaciji budući je tik iznad plaže njegov maslinik u  kojemu je on prije par godina odlučio iznajmljivati ležaljke.

Uvjerava kako je situacija upravo suprotna od one u kojoj je prikazan kao netko tko uzurpira pomorsko dobro. Naime, on veli kako gosti koriste njegove ležaljke besplatno, kako nikoga nije nikad potjerao sa svojega zemljišta, i kako je zapravo on žrtva činjenice da se prema njegovom masliniku ponašaju kao da je javno dobro.

– Turisti uzimaju ležaljke s hrpe, odriješe konop i postave ih gdje ih je volja, a pritom ima i onih koji onečiste plažu. Puste psa da obavlja nuždu, ne očiste, ne vrate ležaljke nazad, i ponašaju se kao da je đavlije. To me smeta, pa ja svaki dan idem i vraćam ležaljke i čistim. Evo jučer su me zvali da su vidjeli vatru, ja sam morao ići tamo i zatekao sam dvoje kampera koje sam zamolio da paze, da se ne dogodi požar. I tako svaki dan. I ništa od toga ne naplaćujem, već dvije godine zapravo niti ne radim, ali ležaljke su tamo, nemam gdje s njima, ispričao nam je.

Oglas

To je objasnilo činjenicu da nam je djevojka, čiji je broj istaknut na tabli, rekla kako više ne radi tamo. – Ma neka mi se javi onaj kome sam naplatio! A koncesiju za ležaljke sam tražio. Ali nisu mi je dali, rekli su mi da ovdje nisu predviđene ležaljke. A s moje lijeve i desne strane ljudi su dobili koncesije, na javnom, a ja ne mogu na svojem zemljištu, tvrdi dalje.

Uvjeren je da nije bio podoban bivšem načelniku kojemu zamjera činjenicu da je pristupni put do plaže i dalje razrovan, iako je poplava koja je uzrokovala štetu bila davno.

– Ukratko, ne želim da me se na bilo koji način stavlja u isti koš s divljakom iz Drvenika Velikog jer nikad nikoga nisam potjerao iz mojeg maslinika koji čak nije niti ograđen, poručuje.

Priznaje da je neko vrijeme radio bez odobrenja za rad, ali tvrdi kako zadnje dvije godine nije nikome naplatio te kako je tablu s oznakom “privatna plaža” postavio samo kako bi posjetitelje upozorio da se prema zemljištu i ležaljkama moraju odnositi s poštovanjem.

Ivona Ćirak /foto M.D.