Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da postoje naznake da su epidemiološke mjere počele djelovati te još jednom uputio apel građanima da ih se pridržavaju kako bi se izbjeglo daljnje širenje epidemije i pooštravanje mjera.

“Premda brojevi očekivano i dalje rastu, imamo naznaka da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije”, rekao je Plenković na sjednici Vlade koja se zbog pogoršanja epidemiološke situacije ponovno održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Dodao je da se broj novooboljelih ubrzava, a raste i broj umrlih i svaki je dan dvoznamenkasti. Podsjetio je da kako druge zemlje koje su u goroj situaciji od Hrvatske uvode strože restriktivne mjere, a da je i Hrvatska također uvela strože restrikcije kako bi se ograničila javna okupljanja i smanjila brzina širenja zaraze u stanovništvu.

Oglas

Premijer je rekao da raste i broj hospitaliziranih, što su predvidjeli i osigurali dovoljan broj kreveta. Naglasio je važnost pridržavanja mjera čime se može izbjeći daljnje širenje epidemije i pooštravanje mjera.

“O svakome od nas ovisi hoćemo li spasiti stotine života, stotine tisuće radnih mjesta i hoćemo li zadržati gospodarsku aktivnost. Pozivam sve sugrađane na maksimalnu odgovornost i solidarnost”, rekao je Plenković.

Poručio je da je ovo trenutak kada svi zajedno odlučujemo o uspjehu, dodavši da se Hrvatska u povijesti znala uspješno nositi s velikim izazovima. Apelirao je da pokažemo da smo kao nacija solidarni, da mislimo jedni na druge, a ne samo na sebe. To svakodnevno pokazuju liječnici, medicinske sestre koji rade u teškim uvjetima i daju sve da bi spasili živote, istaknuo je Plenković te im iskazao zahvalnost.

Pridržavanje mjera nije velika žrtva

Najmanje što možemo učiniti da kao društvo budemo odgovorni je da smanjimo druženja, osobito privatna i obiteljska, držimo distancu, nosimo maske u zatvorenim prostorima i tamo gdje ne možemo održati distancu te da redovito prozračujemo zatvorene prostore i vodimo računa o higijeni, naveo je.

“Nisu to velike žrtve, a time štitimo živote i radna mjesta”, poručio je Plenković, izrazivši uvjerenje da to Hrvatska može.

Vlada će danas potpisati ugovore o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa sa županima i gradonačelnicima.

“Drago mi je da je prijedlog ugovora dobio široku podršku i u Skupštini Grada Zagreba i u dvjema skupštinama ovih županija. Danas Vladi će biti usvojen prvi program mjera, što je posebno važno”, rekao je Plenković, zahvalivši svim stručnjacima koji su dali doprinos da se program mjera realizira.

Vlada će danas imenovati i privremenog ravnatelja Fonda. Avans na sredstva kroz Fond solidarnosti već su isplaćena.

Vezano za sastanke i razgovore s predstavnicima veledrogerija, Plenković je rekao da će Vlada, uz već isplaćenih 300 milijuna kuna, kroz rebalans predvidjeti dodatnih 1,34 milijarde kuna, dodatnih 200 milijuna kuna za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za plaćanje lijekova ljekarnama.

Kada se sve to zajedno zbroji, riječ je o 1,84 milijarde kuna, čime bi se rokovi plaćanja sveli na 180 dana.

“Smisao ovakve odluke, s obzirom na obaveze koje postoje po brojim bolnicama, je da se svedemo na obaveze koje su ostale samo unutar zadnjih 180 dana”, objasnio je Plenković.

Hina / screenshot Youtube