Premijer Andrej Plenković u srijedu je rekao kako misli da će Hrvatska i na novoj karti ostati u narančastoj zoni te izvijestio da je na Znanstvenom savjetu postignut konsenzus o tome da je ključno dodatno ohrabriti građane s rezervama prema cijepljenju.

“Postignut je visoki stupanj konsenzusa o tome kako je ključno potaknuti i ohrabriti dodatno hrvatske građane koji imaju određene rezerve prema cijepljenju”, rekao je Plenković nakon sjednice Znanstvenog savjeta kojemu je predsjedao u Banskim dvorima.

Rekao je kako su svi suglasni da je cijepljenje najbolji način zaštite od covida-19 i da su dobile potporu mjere koje Stožer poduzima kako bi se odgovornim ponašanjem smanjila dinamika zaraze.

Oglas

“Sada je puno manje hospitaliziranih i puno manje onih koji su preminuli”, naglasio je i dodao kako je tome sigurno pridonijelo i cijepljenje, govoreći o trendu koji je u posljednje vrijeme prisutan kod nas ali i drugdje.

Stoga je zahvalio članicama i članovima Znanstvenog savjeta na potpori te najavio da će idući sastanak imati nakon ljetne stanke, početkom rujna.

Na pitanje hoće li Hrvatska ostati narančasta i na novoj karti koja sutra izlazi, premijer Plenković je odgovorio kako ne zna sto posto, ali da kažu “ovi naši koji računaju” da bi trebali ostati narančasti. “A sad što će biti ne znam, ali po njihovim izračunima – narančasti. Ja mislim da ćemo biti narančasti”, istaknuo je.

Što se tiče eventualnog donošenja novih mjera, rekao je kako misli da su u ovom trenutku donijeli sve što treba donijeti za sada te poručio kako se uzda u odgovornost ljudi.

Odgovornost je, rekao je, važna za turizam te je apelirao na sve građane da daju svoj obol uspjehu turističke sezone jer su podaci dobri i ohrabrujući, a cilj je doći, ako se može, malo više od 65 posto prihoda i prometa u odnosu na rekordnu 2019.

Plenković je naglasio kako je već sada sasvim jasno da će ova sezona biti bolja nego lanjska, ali je poručio kako to nije dovoljno, već se treba penjati na toj, komparativnoj ljestvici.

“15. srpnja do 15. kolovoza – tu je 35 posto prometa hrvatskog od turizma na godišnjoj razini. Sad je svojevrsni ‘money time’, prema tome, dajmo svi svoj obol da to zaista tako i bude. Vvidite da su gužve, da su gužve na cestama, da su podaci dobri, ohrabrujući”, rekao je.

Zamoljen da komentira što je Agencija za zaštitu osobnih podataka stava da poslodavci ne bi trebali od svojih zaposlenika tražiti uvjerenje o covid potvrdama, Plenković je rekao da nije vidio što je Agencija rekla, ali će uzeti u obzir. Rekao je i da se može zakonski regulirati i da će to riješiti to pitanje da poslodavci nemaju posljedice zbog toga što od svojih zaposlenika traže uvjerenje o covid potvrdama te naglasio da je – najvažnije zdravlje.

Plenković o Laucu: Nismo mi iz SDP-a da izbacujemo

“Želimo pametno korištenje covid potvrda, osobito u zdravstvenim institucijama, institucijama socijalnog sustava, u domovima za starije”, istaknuo je premijer.

Na pitanje hoće li iz Znanstvenog savjeta udaljiti Gordana Lauca, a što je zbog njegovih objava zatražila Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Plenković je odgovorio: “Pa nismo mi iz SDP-a, pa da izbacujemo”. Dodao je da te objave uopće ne želi komentirati i neka ih Lauc sam tumači.

“Ovo je slobodna zemlja i svatko može govoriti što god hoće. I ne bavim se time, bavim se onim što je naša linija – a naša linija je – ljudi molim vas imajte na umu da je cijepljenje dobro i da vas štiti”, poručio je Plenković.

Objasnio je da su svi članovi u Znanstvenom savjetu na dobrovoljnoj bazi i bez ikakve financijske naknade te su svi njihovi nastupi u medijima osobni nastupi gdje oni predstavljaju sami sebe.

Poručio je da se on drži strateške komunikacije – da je cjepivo zahvaljujući enormnom naporu znanstveno-istraživačke zajednice izmišljeno u vrlo kratkom roku, da je testirano i odobreno od strane Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za lijekove i brojnih nacionalnih administracija ili nadležnih tijela. Da je diljem svijeta do sada potrošeno milijarde doza cjepiva, da je osigurano u dovoljnom broju za hrvatske građane i da treba imati povjerenje u znanost, medicinu, stručnjake koji o tome govore, a ne one koji se mahom inspiriraju neprovjerenim informacijama na internetu.

“Rezultat cijepljenja je na neki način slika komunikacijskoga prostora danas”, ocijenio je.

Vezano za mogućnost primanja treće doze cjepiva, Plenković je rekao da će se doći u tu fazu ako se na temelju medicinskih znanstvenih procjena utvrdi da je to potrebno.

“U ovoj fazi nismo još došli do toga, i ako to tako bude, EU je već unaprijed, anticipirajući takvu moguću odluka rezervirala i naručila milijardu i osamsto milijuna doza samo jednog proizvođača (Pfizer i BioNTech) za razdoblje 2022.-2023. Hoće li to trebati, to ćemo vidjeti, to će odlučiti medicina”, poručio je premijer Plenković.

Hina /foto M.D