Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da se posljednjih dana bilježi određeni porast cijepljenih prvom dozom, ocjenjujući ohrabrujućim što je jučer, kako je rekao, oko osam tisuća građana primilo prvu dozu cjepiva.

“Očito je da su ove naše teme od prošle sjednice Vlade potakle određeni broj sugrađana na cijepljenje”, rekao je Plenković na sjednici Vlade, tjedan dana nakon što je s istog mjesta najavio da će Vlada uvjetovati potpore poduzetnicima cijepljenjem radnika.

Pozdravio je porast interesa za cijepljenje, a građanima koji se do sada nisu cijepili poručio da je njihov odabir jednostavan – cijepljenjem se bira zdravlje i put prema ukidanju ograničenja, a u suprotnom put prema neizvjesnosti.

Ili biramo zdravlje ili put prema neizvjesnosti

Oglas

“Ili biramo zdravlje i put prema kolektivnom imunitetu – ukidanju ograničenja, dobroj turističkoj sezoni koja je prema recentnim podacima po broju dolazaka turista od početka godine 50 posto bolja nego prošlogodišnja – ili put prema neizvjesnosti, ranom kraju sezone, daljnjim hospitalizacijama…”, apelirao je premijer navodeći da je cijepljenje stvar zdravog razuma.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj građanima trenutno na raspolaganju milijun i 300 tisuća doza cjepiva, što znači da svatko tko se danas želi cijepiti u Hrvatskoj to može učiniti odmah, bez ikakvih termina i naručivanja.

“Sada želimo da naši sugrađani iskoriste alat koji nam je na raspolaganju i koji smo osigurali, da vjeruju epidemiolozima, liječnicima, znanstvenicima i struci, da ne odgađaju cijepljenje na jesen”, rekao je Plenković i poručio kako je sada vrijeme za cijepljenje, što u interesu cijele zajednice.

Ponovio je i osudu Vlade zbog fizičkih i verbalnih napada koji su se dogodili u subotu nakon Povorke ponosa. Istaknuvši da u posljednjih deset godina ovakvih incidenata nije bilo, naveo je da Vlada radi i radila je na tome da klima tolerancija i dijaloga u Hrvatskoj bude na višoj razini nego ranije.

Pripadnici bilo kojih manjina trebaju se osjećati sigurno i slobodno

“Pripadnici manjina, bilo kojih manjina, seksualnih, nacionalnih, trebaju se osjećati sigurno i slobodno”, ustvrdio je premijer.

Dodao je kako neki političari u Hrvatskoj još uvijek ne shvaćaju da manjinska prava nisu privilegij, nego su jamstvo ravnopravnosti i jednakosti.

“Podsjećam da su u Hrvatskoj prava manjina ustavna i zakonska kategorija i inzistiram na tezi da se ona ne toleriraju, već se poštuju”, poručio je Plenković i dodao da napade na pripadnike LGBT zajednice smatra zločinima iz mržnje.

“Mi to ne želimo, mi se s time ne slažemo”, kazao je..

Osudio je i mržnju koja je upućena saborskim zastupnicima Mosta, istaknuvši da je to nedopustivo.

Hina / foto MD