– Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u petak da su uvedene mjere uspjele stabilizirati trend novozaraženih koronavirusom, ali situacija je i dalje ozbiljna pa će se ići s dodatnim, ciljanim mjerama kako bi se ograničilo širenje zaraze i osiguralo bolju zdravstvenu situaciju.

Plenković je nakon sastanka parlamentarne većine u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici potvrdio da su razgovarali o novim mjerama, kako bi se suzbilo širenje epidemije.

“Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio nas je o nizu mjera o kojima smo raspravljali proteklih tjedana, prateći provedbu mjera koje smo uveli prije tri tjedna, a kako bismo mogli uvesti nove mjere”, rekao je.

Oglas

Ponovio je da su uvedene mjere uspjele stabilizirati trend novozaraženih. Brojevi su danas niži nego prošlog petka, ali situacija je i dalje ozbiljna pa ćemo ići s dodatnim, ciljanim mjerama idućih dana i na taj način nastojati limitirati širenje zaraze i osigurati bolju zdravstvenu situaciju, kazao je Plenković.

Najavio je posebne mjere za Varaždinsku županiju, o čemu su danas postigli dogovor s varaždinskim županom Radimirom Čačićem. “Te mjere će se primjenjivati odmah, od danas”, istaknuo je.

Ustvrdio je kako je vladajuća koalicija čvrsta i stabilna i ponovno apelirao na visoki stupanj odgovornosti s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo.

Na pitanje zašto ranije nisu uvedene stože mjere, kako su zagovarali neki liječnici i epidemiolozi, odgovorio je da su uvodili proporcionalne mjere. “Došli smo u situaciju da brojke stagniraju, znači da su mjere polučile rezultate. Moramo ići dalje ciljano i primjereno, sukladno situaciji”, naglasio je Plenković.

Komentirao je i da kad god nešto naprave, uvijek postoje neki koji idu kontra. “Mjere su bile adekvatne i primjerene, slušamo znanstvenike. Vjerujem da će i mjere sada pridonijeti da bude manje novozaraženih”, rekao je.

Plenković je potvrdio da je parlamentarna većina podržala proračun koji je Vlada predložila.
Hina/foto MD