Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako je uvjeren da će se cjepivom protiv koronavirusa cijepiti ogroman broj hrvatskih građana kroz naredne mjesece, dodavši da prvih 9750 doza cjepiva ide najugroženijim i najizloženijim skupinama.

“Zaista sam sretan u ime Vlade što je končano počelo cijepljenje i u Hrvatskoj. Napravili smo plan koji je Vlada usvojila, napravio ga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ravnomjerno kroz sve hrvatske županije”, rekao je premijer Plenković nakon što se u Domu za starije na Trešnjevci cijepila štićenica doma, Branka Aničić, kao prva osoba cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

Plenković je istaknuo da prvih 9750 doza ide onima koji su najugroženiji i onima koji su najizloženiji.

Oglas

“Vjerujem da ćemo kroz sljedeće tjedne, kako budu pristizale nove tranše cjepiva, širiti kroz naše stanovništvo što veći broj onih koji će biti procijepljeni”, rekao je premijer.

Rekao je kako očekuje da će 6. siječnja Europska agencija za lijekove odobriti i cjepivo Moderne, te da ćemo onda svi biti u prilici vratiti se normalnom životu.

Na pitanje novinara zašto se među prvima nije cijepio državni vrh, Plenković je odgovorio kako su prve doze cjepiva ipak bile za najugroženije skupine poput građana u domovima za starije, one koji se o njima brinu te za liječnike koji su na prvoj crti obrane od virusa.

“Bit će vremena i za takvu vrstu cijepljenja, demonstracija koji bi trebale na određeni način potaknuti što veći broj ljudi da se cijepi”, naglasio je Plenković.

Premijer je dodatno istaknuo kako je znanstvena zajednica uložila puno truda, novaca, energije i znanja da u tako kratkom roku pronađe cjepivo te da tu činjenicu treba respektirati.

“Uvjeren sam da će se kroz mjesece koji su pred nama ogroman broj hrvatskih građana cijepiti, mislim da je svima dosta života koji nije uobičajen”, rekao je.

Izrazio je i uvjerenje da će brojni hrvatski stručnjaci, liječnici i znanstvenici pridonijeti javnoj raspravi o cjepivu te “jednostavno poslati poruku zdravog razuma”.

“Ne vidim tu problem, mislim da je problem trenutno više figurativan nego stvaran”, zaključio je Plenković.

Hina / foto: screenshot