Portal agroklub donosi priču o zanimljivom ulovu ribara koji su između Silbe i Ilovike u moru uhvatili 55 kg tešku crnu slavonsku svinju.Naime, ova vrsta svinja polako se udomaćuje i u Dalmaciji, tako ih u zadarskom zaleđu uzgajaju u Briševu, Poličniku, Lovincu, a u posljednje vrijeme u Smilčiću pa čak i na otoku Silbi – piše autor Nedjeljko Jusup.

-Prije dva i pol mjeseca dovezli smo na Silbu 11 fajferica i nerasta”, kaže Admir Ado Malkić. On je inače građevinski poduzetnik, a fajferice je na nagovor Romana Telesmanića sa susjednog Oliba nabavio uz pomoć svog prijatelja Ivana Batinića iz Zagreba koji po Slavoniji organizira kolinje i u “điru” je u svezi fajferica.Sa 10 mladih ženki na Silbu, udaljenu 63 kilometra ili 39 milja od Zadra, stigao je i mladi nerast. Ali, vidi čuda. Pobjegao je nakon iskrcaja s trajekta. Iskočio iz košare na pola puta do 600 metara udaljenog svinjca podignutog na posebnoj, ograđenoj parceli. Tri su ga dana tražili i kad su izgubili svaku nadu, pronašli su ga lokalni ribari i to u moru dok su lovili lignje. Plivao je od Silbe prema otočiću Iloviku. Iako u dobroj kondiciji, mlad i težak oko 55 kg, već se pomalo umorio pa su ga ribari lako ulovili u mrežu i ubacili u barku.

Nerasta su naposlijetku u Silbu dopremili živog ali je na kraju ipak skončao. Nesretna se životinja, naime, previše napila mora – navodi Nedjeljko Jusup, a cjelovit tekst možete pročitati OVDJE

Oglas

M.D. / ilustracija pixabay