Dok su svi fokusirani na pandemiju koronavirusom, ona mutna skupina društva zlo koristi da bi se okoristila. Devastacija pomorskog dobra je u punom jeku, a na jednu od njih upozorila je i aktivistica Pokreta otoka Maja Jurišić. Radi se o “nalijevanju” betona na budućem sunčalištu u uvali Nečujam – piše Jurica Gašpar za Morski.hr

– Na području naselja Nečujam obavljaju se neovlašteni radovi na pomorskom dobru. Ljubazno vas molimo za promptnu reakciju sukladno priloženim fotografijama te obavijest o učinjenome sukladno Zakonu o pomorskom dobru i svim relevatnim pravilnicima i zakonskim aktima koji iz njega proizlaze – uputila je Jurišić odgovornima upozorenje, s fotografijama u prilogu.

Da se neovlašteni radovi na pomorskom dobru izvode na području naselja Nečujam (vala Milića ratac), upozorio je i kaštelanski HSP-ovac Željan Jurlin, koji tvrdi da se betonira ispred parcele i kuće Ante Borića, punca generala Vladimira Zagorca. “Šoltanska je vikendica naime vlasništvo roditelja Zagorčeve supruge Klerise. Znači obitelji Borić, Jasne koja je bila savjetnica Nadana Vidoševića i supruga Ante koji je vodio zagrebačko predstavništvo propale tvrtke “Željezara” Split”, kaže Jurlin. “Devastacija, posebno u ovo vrijeme ima čak i otegotne okolnosti!”

Oglas

O ovom slučaju pitali smo i pročelnika Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipu Čogelju.

– Sve prijave bez obzira na prijavitelja i prijavljenog šaljemo nadležnim službama. Posebno, smatramo da devastacija pomorskog dobra u ovo vrijeme čak ima i otegotne okolnosti. Pored pisanog puta i usmeno smo zatražili reakciju svih službi. U konkretnom slučaju ista neće izostati, imamo potvrdu nadležnih službi. Potrebmo je pokazati kako i u ovim teškim vremenima pravna država radi. Dat ćemo sve od sebe da se ovakvi slučajevi sankcioniraju! – kategoričan je Čogelja.

Načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić, za Morski HR tvrdi da se za ovo zna već više od mjesec dana i da su prijave prema nadležnima otišle odmah:

– Istog dana kad nam je Mjesni odbor Nečujma prijavio devastaciju porukom, isti dan smo napravili prijavu nadležnim institucijama, inspekciji, kapetaniji i županiji. Radovi su nastavljeni i dalje nakon toga, pa je, koliko sam ja informiran, napravljen okvir koji je potom popunjen betonom – kaže ogorčeni Karuzić i dodaje:

– Ljuti me što odgovorni ne reagiraju. Ali mi stalno pišemo i radimo ono što smatramo da treba napraviti, štitimo prostor pogotovo pomorskog dobra od devastacije, ali ne reagiraju nadležni koji bi trebali nego prebacuiju jedni na druge, pa se onda sa svima morate obračunavati – tvrdi Karuzić i na pitanje, na koga točno misli pritom, zaključuje:

– Pritom mislim na građevinsku inspekciju, trebali bi reagirati, a oni se loptaju s drugim institucijama.

I dok se oni loptaju, a građani stoje u kućama, netko će ovog ljeta imati privatno sunčalište u sjeni borova.

J.G. / M.D. / Foto: Pokret otoka / Facebook