Najava kako bi uskoro trebala uslijediti i službena objava da je turističku kompaniju Sunce Hoteli i objekte koji posluju pod brendom Bluesun od Jake Andabaka kupila američka investicijska kompanija KSL Capital Partners dobrim će dijelom utjecati na turizam na Makarskoj rivijeri, gdje će se pod upravljačkom kapom Valamar Rivijere naći 11 hotela.Osim “Meteora”, “Dalmacije” i “Rivijere” u Makarskoj, pod upravom Valamara bit će i “Neptun”, “Alga”, “Afrodita” i “Jadran” u Tučepima, te “Soline”, “Maestral”, “Marina” i “Berulia” u Brelima.Na Rivijeri uz Valamar tako ostaju samo manji hoteli, a od većih jedino Hoteli Baška Voda u i Hoteli Podgora.

– Činjenica je da postoje veliki turistički giganti kao što je Valamar, i mali hoteli, dok će oni “između” u međuvremenu ići pod velike.Riječ je o neminovnosti, promjeni hotelijerskog poslovanja koja je za sada novost u Hrvatskoj, dok se vani radi o poznatom trendu. Turizam koji je postojao 1986.godine, kad sam počeo raditi u turizmu, više ne postoji, i tome se naprosto treba prilagoditi, komentirao je Tonči Andrijašević, direktor hotela Quercus u Drveniku.

Uz okrupnjavanje kao neminovnost koja nema nužno ni dobar ni loš predznak, Andrijašević navodi jednu za sada još uvijek samo moguću, no logičnu prednost. Naime, činjenica da američki fond kupuje Andabakovo carstvo informacija je koju se za sada malo tko usuđuje tumačiti, no porečki Valamar koji bi preuzeo marketing poznato je ime i zna se otprilike što se dade očekivati od njih.

Po Andrijaševiću Valamarovo jačanje može biti dobra stvar za Makarsku rivijeru. – S obzirom da će upravljati velikim brojem hotela na ovom području, nadam se da će i središte biti ovdje, što bi mogao biti pozitivan ishod, tumači Andrijašević.

Činjenicu pak da Jako Andabak prodaje Sunce hotele tumači oprezno, dajući im jedan znakoviti predznak. – Što god tko mislio o Andabaku, kao investitor se pokazao kao netko tko donosi dobre odluke i poznaje “tajming”. Sunce je prodao u pravom trenutku; naime, mjesec dana poslije “pukla” je financijska kriza. Bile su takve barem dvije-tri situacije. Ako je sad prodao, što nas očekuje?! Hoćemo li ga zvati Prorok iz Omahe, ustvari, Prorok iz Livna?, poentirao je Andrijašević.

Jakša Medić, direktor Hotela Baška Voda kaže kako prodajom Bluesuna veliki igrač postaje dominantan na području bivšeg hotelskog poduzeća Makarske rivijere. Podsjetit će na činjenicu kako smo nekoć imali vodeću tvrtku Hoteli Makarska rivijera, da bi sad, nakon nekoliko desetljeća, globalizam počeo hotelijerstvo na Rivijeri “gurati” u istom smjeru što se tiče okrupnjavanja. No jasno, pod nekim posve drugačijim tržišnim pravilima.

– Ti Hoteli Makarska rivijera obavljali su ono što će sada raditi Valamar. Po mojem mišljenju, dolazak jakog igrača koji će imati dominantnu poziciju za ostale neće imati neki presudan značaj, no za očekivati je da će ostali hoteli doživjeti finalno pozicioniranje vlasništva, jer će neki novi doći, neki će okrupniti…

Očekuje nas sasvim siguno još jedno miješanje karata prije finala. Kroz par godina bi jedna jaka kompanija mogla imati jak utjecaj na cijelu regiju. Ja se nadam – povoljan, ocjenjuje Medić.Naglašava kako sve ovisi o stavu i snalaženju općina, no jedan jaki igrač mogao bi po njemu imati jednako jak utjecaj na uspavanu lokalnu upravu na ovim prostorima.

– Možda jedan jaki igrač uspije poraditi na destinaciji Makarske rivijere, dodat će Medić. Poticanje stvaranja takvog brenda koji bi se lakše pozicionirao na tržištu do sada je, podsjetimo, bilo samo dio jalovih priča o kojekakvim klasterima, priča koje dobro zvuče, no očito se neće realizirati bez privatnog sektora.

 

Kao još jednu dobru “nuspojavu” dominacije jedne jake hotelske kuće ističe nametanje kvalitetnijih pravila turoperatorima. – Stranci će se nesumnjivo morati odgovornije ponašati kada bude nastupao jedan Valamar, jer smo mi svi za njih premali. Svakako će se teže dogoditi Thomas Cook, zaključuje Medić.

Ivona Ćirak/ foto M.D.