Požarima koji su u posljednjih nekoliko dana izbili na području Šibenika, Dubrovnika, Zadra, Vodica, Kaštela i na Hvaru, u čijem su gašenju uz lokalne vatrogasne postrojbe sudjelovale i vatrogasne snage MUP-a i MORH-a, započela je sezona borbe sa vatrenom stihijom uz obalu.

No problem je, kako je početkom ovoga tjedna potvrdio i sam ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, što čak dva od šest postojećih kanadera zbog tehničkih problema nisu na raspolaganju gasiteljima – piše Morski.hr.

Ministar je doduše kazao kako je problem tek privremene prirode, no Tportal je objavio neslužbenu informaciju prema kojoj je upitno hoće li dva spomenuta kanadera, zbog prirode kvarova, ikad više poletjeti, što znači da će hrrvatska obala ostati na svega četiri upotrebljiva stroja dok se ne nabave novi kanaderi

Oglas

Naime, pomoćnik ministra unutarnji poslova Damir Trut još je početkom lipnja ove godine na konferenciji za novinare najavio da će Hrvatska iz programa Europske unije ‘RescEU’ dobiti 100 milijuna eura za nabavu dva nova kanadera uz šest postojećih, a istom je prigodom i ministar Davor Božinović potvrdio da je u postupku nabave još tri helikoptera i nekoliko digitalnih sustava za rano upozoravanje i rane odgovore na krizu.

Ranije je ministar obrane Mario Banožić potvrdio da će vatrogasnim postrojbama uz obalu tijekom požarne sezone aktivno pomagati i pripadnici Hrvatske vojske te da im je, uz kanadere, na raspolaganju i šest air traktora, od kojih je jedan također na remontu, te jedan vojni helikopter Mi-8 MTV.

Te su njegove riječi potvrđene već ovoga utorka, kad je MORH na požarište u Šibeniku uputio dva kanadera CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Uz 450 novih vatrogasnih vozila koja su nabavljena u posljednjih nekoliko godina, na desetke novih kamera strateški postavljenih na najugroženijim područjima uz čiju bi se pomoć požari trebali uočiti na vrijeme, te više od 1000 vatrogasnih dragovoljaca s kontinenta koji će u ljetnim mjesecima pojačati brojnost vatrogasnih postrojbi uz obalu, ova bi požarna sezona trebala biti kvalitetnije odrađena.

S obzirom na izrazito visoke temperature posljednjih dana i upozorenja  da nas čeka vrlo sušno ljeto s malo padalina jasno je da je, uz svu tehniku i ljudstvo, oprez u postupanju sa otvorenim plamenom najvažniji preventivni alat u borbi sa vatrom.

M.B. /foto MD