S početkom u 21 sat, u četvrtak 19.kolovoza kreće osmo po redu izdanja Makarska Jazz Festivala koje nam ove godine u sklopu programa Makarskog kulturnog ljeta donosi tri vrlo zanimljive koncertne večeri – otvaranje je uz Elvis Stanić Group, u petak nastupa 90F3 dok je zadnji dan, subota, na programu Ante Gelo Band. Velika novost je da se ovogodišnji festival održava na novoj lokaciji, odnosno na spomeniku na Glavici, a razlog su aktualne epidemiološke mjere i ograničenje broja posjetitelja.

Kako nam je najavila organizatorica festivala Klaudija Vuković-Vujčić, za koncerte u četvrtak, petak i subotu cijena ulaznica je 30 kuna a potrebni su valjana Covid potvrda ili negativan PCR test. S druge strane, u suradnji s HGU osigurano je besplatno antigensko testiranje za posjetitelje, koje počinje od 19.00 sati na mjestu održavanja koncerta.

-Prilagođavamo se mjerama ali radimo normalno kao i svaki dosadašnji festival. Lani smo s jedne strane imali pun Kačićev trg i nije bilo velikih ograničenja, ali nam je s druge strane u zadnji čas otkazala Valerija Nikolovska, upravo zbog situacije s Covidom. Ove godine smo prisiljeni na ograničen broj posjetitelja, zbog čega smo se odlučili na novu lokaciju, ali vjerujem da će sve izgledati i zvučati najbolje što može – kazala je Klaudija Vuković-Vujčić.

Oglas

O izvođačima ovogodišnjeg Makarska Jazz Festivala:

Elvis Stanić Group je jazz fusion skupina koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. Dobitnici su 16 Porina za jazz glazbu i mnoštva drugih glazbenih nagrada. Skupina izvodi originalni moderni jazz, prelazeći granice tradicionalne i latino glazbe, a predvodi je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije – Elvis Stanić. Uz Elvisa Stanića, na koncertu će nastupiti Alba Nacinovich – vokal Marko Lazarić – bubnjevi Damjan Grbac – bas gitara Davor Dedić – klavijature.

Drugu večer 8. Makarska Jazz Festivala imati ćete priliku vidjeti i čuti band 9OF3.
9OF3 je glazbeni projekt dugogodišnjih prijatelja Ivana Pešuta, Bruna Kovačića i Miroslava Lesića Lesique-a, poznatih imena hrvatske glazbene scene koji su udružili svoje umjetničke snage i napravili ovaj sjajan gitaristički projekt. Istoimeni album “9OF3” osvojio je ove godine čak 3 kipića najprestižnije hrvatske glazbene nagrade PORIN. Njihova glazba prožeta je elementima rocka, bluesa, ali i jazza i countrya. Na bini će im se pridružiti i ritam sekcija – Vedran Ružić na basu i Dušan Kranjc na bubnju.

Ante Gelo band, allaround ansambl sastavljen od vrsnih glazbenika, te je jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj i zamišljen je kao varijabilna platforma za stilski različite glazbene projekte. U Makarskoj će se predstaviti sa sjajnim vokalima i instrumentalistima u sastavu Alen Đuras, Iva Ajduković, Goran Kovačić, Robert Vrbančić, Mario Klarić i Ante Gelo. Alen Đuras je niknuo iz Voicea, također Iva Ajduković, gdje su ostvarili zapažen uspjeh, te stekli puno iskustva i zapaženih nastupa u većim televizijskim produkcijama. Goran Kovačić je ovogodišnji dobitnik Porina za najboljeg producenta godine, aktivan je kao studijski i session glazbenik u apsolutno svim glazbenim događanjima u HR. Robert Vrbančić je naš najpoznatiji basist, sudionik je mnogih snimanja i projekata na regionalnoj sceni i vrlo aktivan na svim područjima, pogotovo u funk i fusion izričaju. Mario Klarić je mladi bubnjar iz Karlovca, vrlo je tražen i aktivan na glazbenoj sceni, postao je nezaobilazan na svim televizijskim projektima i snimanjima. Ono što publika može očekivati u Makarskoj je punokrvna svirka i uživanje u open air ljetnoj večeri sa sjajnim vokalistima i instrumentalistima. Program koji će se izvoditi je svakako dio svjetskog opusa jazz standarda, ali i nečeg što je dio habitusa Gelo banda, s naglaskom na hrvatske autore i neke od najljepših pjesama iz pjesmarice Olivera, Runjića, Stanića, Fiamenga, promišljenih na džezistički način.
M.D. / ilustracija: MD