Izvedbom predstave Roko i Cicibela, umjetničke organizacije Kazališna družina „Ritam Igre“, u srijedu 30.lipnja započinje ovogodišnje izdanje Makarskog kulturnog ljeta, središnje kulturne manifestacije koja će u idućim mjesecima domaćoj publici i turistima predstaviti preko 70 različitih kulturno-zabavnih događanja.

Publika će, među ostalima, moći uživati u spektakularnim koncertima nekih od najpoznatijih izvođača – Natali Dizdar, Crvene jabuke, Nine Badrić, Parnog valjka i Mostar sevdah reunion. Za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja planiran je koncert Nine Badrić na Kačićevom trgu. Klapske večeri, događanja koja su već tradicionalno iznimno posjećena i od strane domaćih i turista, a jakim domaćim snagama pridružit će se i neke od najboljih hrvatskih klapa – Kampanel, Rišpet,Subrenum, Munita, Šufit, Bonaca, Kaše i Cambi.

Predstave koje će se održati na ljetnoj pozornici ovo ljeto su: „Ringišpil“ u izvođenju Kerekeš teatra, „Štajga“ Gradskog kazališta Joze Ivakić Vinkovci, „Kakva ti je žena takav ti je život“, „Predsjednica & Ca“ Kazališta Kerempuh, „Zavodnici“ Kazališne družine „Ritam Igre“, te pet izvedbi predstave Otok, Lutkarskog društva Zlatousti.

Oglas

Seriju koncerata klasične glazbe započinju Hana Vlaho (klavir) i Borna Augustinović (marimba), Stipan Popović (gitara) i Ivana Kenk Kalebić (mandolina), nastupi u organizaciji udruge Artes Liberales pod nazivom „Koncert u tri čina“, „All inclusive“ i „Manic resolutions and regrets“, a za 15.8. predviđen je nastup Martina Andrijaševića (gitara) i Sare Šimetin (gitara).

Nezaobilazni su i nastupi folklornog ansambla Tempet i Điger banda, te nastupi naših zborova. Turistička zajednica grada Makarske planira organizirati četiri pučke fešte „Ribarske večeri“, a Gradska galerija Antuna Gojaka četiri izložbe.

Makarsko kulturno ljeto 2021. donosi i izdanja niza već etabliranih manifestacija. Makarski etno festival – „METNO“ u organizaciji Folklornog ansambla Tempet, „Makarska jazz festival“ u organizaciji Udruge Adria. Grad Makarska je organizator 16. Festivala klapa uz mandoline i gitare – Makarska 2021. Festival je planiran za 27. kolovoza 2021.

Novost ovogodišnjeg MKLJ-a je i QR Code na plakatima. Skeniranjem koda biti će vidljiv cjelokupan program MKLJ-a.
M.D. / foto MD

Što nas očekuje u prva dva tjedna MKLJ 2021.

Iz Grada su prije nekoliko dana objavili i prvi plakat s događanjima koja nam slijede u prva dva tjedna. Tako u nedjelju 4.srpnja na Kačićevom trgu nastupaju Vokalna skupina FA Tempet, u ponedjeljak 5.7. u Galeriji Gojak slijedi izložba češke umjetnice Eliške Brazdove, dok iste večeri u Staroj franjevačkoj crkvi nastupaju Hana Vlaho i Borna Augustinović. Prva ovogodišnja Ribarska večer na programu je u četvrtak 8.srpnja na Plišćevcu, petak 9.srpnja donosi i prvi klapski petak i to s klapom Berulia, a ponedjeljak i utorak 12. i 13.srpnja rezervirani su za koncerte Gradskog zbora Makarska i klape Srdela. Naposlijetku, u srijedu 14.srpnja u Ljetno kino dolazi Kerekeš teatar s predstavom Ringišpil.