Obnova Botaničkog vrta na Marjanu stajat će oko 11,5 milijuna kuna i sve je spremno za početak radova koji će trajati cijelu godinu, izvijestila je u petak splitska Gradska uprava.

“Budući da će radovi na tom zahtjevnom projektu trajati tijekom čitave ove godine, građanima iz sigurnosnih razloga neće biti omogućen pristup Botaničkom vrtu, koji će biti pretvoren u gradilište, a svoje će posjetitelje po završetku radova, čiji je rok 11 mjeseci, dočekati u novom sjaju”, navodi se u priopćenju i dodaje da su s prostora na kojem će se raditi premještene sve biljke.

“Zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju koje će se sigurno isplatiti jer ćemo svi skupa uskoro moći uživati u jedinstvenoj mediteranskoj oazi s autohtonim i kultiviranim ukrasnim, ljekovitim, aromatskim, endemičnim i začinskim biljem koju ćemo svi rado i često posjećivati”, rekla  je pročelnica gradske Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević.

Botanički vrt na Marjanu danas čine staklenici i građevine te velike zelene površine od kojih je manji dio uređen kao prezentacijski arboretum, a većina je zapuštena i neiskorištena.

Oglas

S obzirom na to da je većina građevina u iznimno trošnom stanju, s nizom vidljivih oštećenja, Grad će uz pomoć novca iz Europske unije obnoviti cijeli sklop. Obnova Botaničkog vrta podijeljena je u cjeline: sanacija i obnova postojećih građevina, sanacija i obnova šetnica, preuređenje poljske kućice u suvenirnicu s pristupnom stazom, izgradnja sjenica i uređenje pripadajućeg krajobraza, izvedba ‘botaničkih skala’ te nabava i sadnja biljaka, navodi se u priopćenju.

Podsjeća se kako je obnova Botaničkog vrta dio projekta “Marjan 2020 – brdo prošlosti oaza budućnosti” vrijedna 26,6 milijuna kuna, od čega je oko 15,8 milijuna nepovratnog novca iz fondova Europske unije, a ulaskom u 2021.godinu i obnovom tog vrta, kako su poručili iz Gradske uprave, počinje novo poglavlje toga vrijednoga gradskog resursa.

Hina / foto: Pixabay