Nije Drvenik Veliki jedini koji nudi “privilegiju” privatnih plaža, što je potvrdio naknadni podatak o 1500 plaža koje se tako oglašavaju na internetu. Iako – jasno je – pomorsko dobro ne može ni na koji način biti privatizirano.

No mnogi neznanje turista i dalje zloupotrebljavaju s takvim oglašavanjem, a jedan od “domišljatih koncesionara” posljednjih je dana odlučio na takav način poslovati u Podgori. Kako nam je javio mladi par turista iz Osijeka, koji su se tamo kupali, jednog je dana iznad plaže samo osvanula tabla s oznakom “privatna plaža”. Tzv.koncesionar je istaknuo i cjenik ležaljki odnosno suncobrana, no kako bi sebi olakšao posao, a rad od kuće je ionako u  modi, ostavio je broj mobitela na koji mu se potencijalni korisnici ležaljki trebaju javiti.

Jedini problem je u tome što nam se na taj broj javila ženska osoba koja je rekla da više uopće ne radi na najmu ležaljki. No vratimo se priči naših turista i njihovom iznenađenju kad se ukazala tabla…

Oglas

– Prvi dan nije bilo takve table, no u večernjim se satima vlasnik pojavio i negodovao zbog toga što su neke gospođe koristile ležaljke. Kazao je da je plaža privatna i da se svi prave blesavi koristeći ležaljke koje moraju platiti. Kako je sve izgledalo jadno i napušteno, ljudi nisu ni mislili da se to iznajmljuje. Da ne bude zabune, sutradan je postavio tablu na kojoj je istaknuo broj mobitela na koji mu se treba javiti. Mi nismo koristili ležaljke i nije bio neugodan prema nama, ali dobro znamo da u Hrvatskoj nema privatnih plaža i da takvo što ne može nitko tvrditi, ispričali su nam turisti koji su bili iznenađeni “infrastrukturom” same plaže.

Rekviziti, naime, izgledaju ruzinavo, raspadnuto  i zapušteno, ispričali su nam.

Osim što plaža ne može biti privatna, štos je u tome da ležaljke niti nisu postavljene na plaži, nego poljoprivrednom zemljištu iznad koje je zaista u privatnom vlasništvu.

Međutim, tabla jasno implicira da je privatna – plaža. Načelnica Općine Podgora Petra Radić rekla nam je kako je protiv bilo kakve privatizacije plaže. Ukoliko se radi o pomorskom dobru, nikakva privatna plaža nije moguća, a ukoliko se radi o privatnoj parceli koja nije na pomorskom dobru, onda je, naglašava načelnica, svakako potrebno odobrenje za rad.

Kako smo naknadno doznali iz Općine, vlasnik zemljišta nema potrebnu suglasnost te su komunalni redari prethodnih godina u više navrata zvali inspekcije. Vlasnik zemlje ilegalno iznajmljuje ležaljke, te će mu se naložiti da ukloni tablu. Prvi razlog je činjenica da nema dozvolu za rad, a drugi činjenica da može isticati samo privatno poljoprivredno zemljište, no ne i plažu jer na takav način može dovesti goste u zabludu.

Ivona Ćirak /foto čitatelj