Jučer je održana Prva sjednica Stožera civilne zaštite Općine Podgora, a dnevni red sadržavao je program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH za Općinu Podgora te raseljene osobe iz Ukrajine na području Općine.

– Po pitanju mjera zaštite od požara, posebnu pozornost se pridalo trenutnoj odluci županijskog vatrogasnog zapovjednika da se do opoziva ove odluke zabranjuje spaljivanje i loženje vatre na otvorenom.
Razlog je jako dugo sušno razdoblje i natprosječni broj požara u proteklom razdoblju, te time i opasnost od novih učestalih požara.
Za otklanjanje same opasnosti je ključna prevencija!

U to ime smo dogovorili provođenje vježbi, edukacije u vrtićima i školama, te prezentacije i informativne letke za odrasle kroz idućih nekoliko mjeseci.
Sama prevencija bi se time proširila na edukaciju o prevenciji i ponašanju uslijed požara, ali i poplava i potresa, kao i nuklearnih katastrofa (što je, nažalost, trenutno aktualna tema), stoji u objavi načelnice Petre Radić.

Oglas

– Druga točka dnevnog reda se nametnula zbog situacije u Ukrajini, gdje smo dužni izaći u susret svim izbjeglicama koje kod nas pronalaze prijeko potreban mir i privremeni dom.
Konkretne mjere su poduzete već prije 10-ak dana, kada su se svim iznajmljivačima poslali mailovi s upitom o prihvatu izbjeglica.

Za smještaj se odazvalo 9 kućanstava iz Podgore, 7 kućanstava iz Igrana i 2 kućanstva iz Živogošća – i svima od srca hvala!
Od hotela se aktivirao hotel Sirena iz Podgore koji je već sam stavio svoje kapacitete Ukrajinskom partneru na raspolaganje.
Također, Republika Hrvatska se ponudila platiti smještaj ukoliko se iskaže interes i za to, no detaljnije informacije još uvijek nemamo.

Osim smještaja, Općina Podgora prema pedagoškom standardu može po potrebi osigurati i 24 mjesta u vrtićima za svu pristiglu djecu.
Uz navedeno, jako veliki posao odrađuje i Crveni križ koji im može osigurati besplatan liječnički pregled i lijekove, besplatan poziv prema Ukrajini, upis u školu, te po mogućnosti i prevoditelja u obrazovanju.

Ukoliko i sami imate želje pomoći ljudima čiji se domovi svakim danom pretvaraju u sve sitnija zrnca praha, javite se našem stožeru na e-maila: [email protected] s prijedlogom vaše pomoći.
U slučaju da ste u kontaktu s nekim iz Ukrajine i želite ih smjestiti u svom kućanstvu, uputite ih da se po dolasku prvo moraju evidentirati u MUP – PP Makarska, te se javiti GDCK Makarska za svu potrebnu pomoć, navela je Radić.

M.D./foto M.D.