Na drugoj sjednici Općinskog vijeća Podgore na prijedlog načelnice Petre Radić prihvaćeno je suosnivanje LAGUR-a Malo misto.

Od 10 prisutnih vijećnika, za su glasali NLM(6), NLAM(2), SDP(1) i suzdržan je bio HDZ(1).

– Lokalna akcijska grupa u ribarstvu, koja ima pravni oblik udruge, osniva se radi ostvarivanja zajedničkih interesa svih razvojnih dionika ribarstvenog područja koje obuhvaća Lokalna akcijska grupa u ribarstvu, a koje je funkcionalno koherentno u geografskom, gospodarskom i društvenom smislu te radi izrade i provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu.

Oglas

Općina Podgora sudjelovat će kao član-osnivač na Osnivačkoj skupštini udruge Lokalne akcijske grupe u ribarstvu, te se zahvaljujemo na pozivu za priključenje osnivačkoj ekipi načelniku Općine Gradac Matko Burić kao začetniku ove ideje.

Svrha osnivanja udruge LAGUR-a je omogućiti ribarskim zajednicama da stvore nove i održive izvore prihoda te da poboljšaju kvalitetu života zajednice. To se omogućava osnaživanjem lokalnog stanovništva, onih koji najbolje razumiju probleme i težnje ribarskih zajednica – nudeći im sredstva za provedbu i financijska sredstva za razvoj prema njihovim stvarnim potrebama, istaknula je Petra Radić.

Osoba koja će biti koordinator Općine Podgora u LAGUR-u je naša Tanja Kuzmičić.

– Planirano je djelovanje na području Općine Podgora, Grada Ploča, Općine Gradac, Općine Trpanj i Grada Vrgorca, te očekujemo priključenje Općine Tučepi. Kako bi iskoristili alat financiranja iz europskih fondova preduvjet je da prethodno navedeni JLS-i postanu suosnivači i članovi budućeg LAGUR-a. Nakon osnivanja LAGUR-a, korisnici s navedenih područja imaju mogućnost korištenje sredstava Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i ostvariti tehničku i savjetodavnu pomoć putem LAGUR-a koji će raspisivati natječaje za dodjelu sredstava, zaključila je načelnica Podgore.

M.D./foto M.D.