Kao i u drugim mjestima na obali, i Podgora bilježi dobre turističke brojke. Pregled srpnja 2021. napravio je Mili Kržanić s Nezavisne liste mladih Podgora, koji je stručno obradio podatke.
– Ostvareni turistički promet na području Općine Podgora ulijeva veliku dozu optimizma za godine koje slijede. Ako usporedimo rezultate ostvarene od početka 2021. god do konca srpnja možemo iščitati da je broj ostvarenih noćenja dosegao 60% ostvarenih u istom periodu rekordne 2019. god. Zadovoljstvo može biti još i veće s obzirom na to da su prethodne 2020. god, a ujedno i prve godine obilježene Covid-19 pandemijom, ostvareni rezultati u istom periodu bili tek nešto iznad 40%.
Ako usporedimo broj noćenja ostvarenih tijekom srpnja svake od navedenih godina rezultati su značajno bolji. To je važno poglavito zbog izražene sezonalnosti našeg turizma te udjela rezultata ostvarenih tijekom srpnja i kolovoza na cjelokupan godišnji turistički promet. U srpnju 2020. god ostvareni su tako rezultati na razini nešto većoj od 60% onih iz rekordne 2019. god., dok su u ovoj godini rezultati na razini od gotovo 84% iz pretkrizne 2019.
Više faktora utjecalo je na ostvarene rezultate, a većina od njih izvan je naše sfere utjecaja. Možemo se nadati i učiniti sve u našoj pojedinačnoj moći kako bi se broj incidencije zadržao na prihvatljivim razinama za nesmetano odvijanje turističkog prometa.
Ono što svi zajedno možemo učiniti je nastaviti se truditi i boriti za svakog pojedinog gosta, da provedu nezaboravan odmor u jednom od naših mjesta te postanu ambasadorima našeg kraja, istaknuo je Kržanić.
Načelnica Petra Radić osvrnula se s riječima kako se nada da će po brojkama za kolovoz doseći rekordnu 2019. godinu, ukoliko oduzmu kapacitete smještaja koji ove godine nisu u ponudi, a tada su bili (primjerice Hotel Podgorka).
Na primopredaji me dočekala i informacija kako su u 2019. godini u Podgori odlučili povećati paušalu s 350 na 400 kn. Odmah smo slali dopise u Ministarstvo turizma i sporta da se ista vrati na staru cijenu, jer u lipnju nitko nije znao kakvo nas ljeto čeka.
Do dan danas nismo dobili odgovor, jer se cijene određuju dvije godine unaprijed, ali su izvrsne brojke noćenja i “Covid-popust” od 50% spasili stvar.
Sezona je pri samom vrhuncu, daleko je bolja od očekivane i neka tako ostane na dobrobit sviju nas, poručila je Radić.
M.D./foto M.D.