U subotu je izvedena akcija spašavanja cjelovite kasnoantičke amfore iz podmorja Paklinskih otoka kod Hvara. Uz amforu su tijekom zarona pronašli i još dvije cjelovite kasnoantičke posude. Amforu su pronašli dr. Ivan Cvitković i dr. Ante Žuljević s Instituta za Oceanografiju i Ribarstvo tijekom terenskih istraživanja o stranim vrstama u podmorju u sklopu projekta BENTHIC NIS, financiranim od Hrvatske zaklade za znanost.

Vinske amfore su datirane u vrijeme između 3. i 5. stoljeća, a iznutra su premazane smolom jer je keramika porozna i tekućina bi iscurila kroz stijenke.

Akciju je organizirala Tea Katunarić Kirjakov, podvodna arheologinja i predavačica na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu uz asistenciju tvrtke Kantharos d.o.o iz Hvara, specijalizirane za arheološka istraživanja, nadzor, fotografsku i fotogrametrijsku dokumentaciju.

– Ekipa s Instituta već dugi niz godina radi monitoring i zamjetili su da se tu nalazi antičko posuđe. Erozijom posidonije, na vidjelo je izišla antička amfora koja je sačuvana.Pregledom terena, našli smo još i dva antička vrča u cijelosti sačuvana. Jedan je stolni vrč, a drugi za procjeđivanje vina. Uokolo smo pronašli i vreći broj ulomaka amfora.

Cilj nam je bio provjeriti postoji li cjelovito amforište ili ostaci brodoloma, međutim u ovom pregledu terena nismo još uspjeli precizirati takvo što. Trebat će napraviti još jednu akciju i pogledati u dubljim djelovima podmorja jesu li se tamo anfore otkotrljale – ispričala je za Morski HR Tea Katunarić Kirjakov.

Oglas

Organizatori se zahvaljuju pročelniku grada Hvara Ninu Pijanoviću i Nautičkom centru Hvar na pomoći i asistenciji u ovoj akciji.
M.D. / Foto: Kantharos/Facebook