Na „ka Kulturi“ je, tradicionalno, sve drugačije i posebno. Tako je bila i posebna čestitka “Danu pobjede i domovinske zahvalnosti“, za potrebe neugaslog sjećanja, uz pjesmu Josipe Lisac, „Oluja“. A bilo je mjesta i za sjećanje. Sjećanje na neponovljivog Arsena Dedića koji je također, prije deset godina, nastupao u Podstupu. Ivica Mijačika je, na zadovoljstvo gledatelja, ispričao nekoliko „sličica“ iz knjige „Arsenizmi“, Darka Gulina kao i nekoliko „anegdota“, s Arsenom, iz vlastite arhive.

Rijetka su mjesta gdje se tako predstavlja kultura kao na „ka Kulturi“. Rijetka su mjesta gdje tako snažno zvoni poezija kao u „tučepskin zaseocima“. A, od početaka, „skupilo“ se tu već tridesetak poetskih predjela s imenima vrijednim povijesnog uvažavanja. I u subotu je, u Podstupu, poezija imala mjesto kojemu moramo vjerovati. Sama Mijačikina najava, s ovoljetnom anegdotom iz života devetogodišnje djevojčice, je bila glasna opomena. Naime sličica nas je odvela u ambijent jedne sportske škole gdje je sudionikom bio i dječak imena Luka. I sva djeca su mu govorila: „Ti si Luka Modrić, ti si naš Luka Modrić!“ Djevojčica ih „opomenula“ rečenicom da on nije Luka Modrić nego da je on Luko Paljetak! Eto, postoji svijet u kojem poezija pobjeđuje nogomet.

Dakle, „službeni dio“ treće večeri ovogodišnje manifestacije ‘ka Kultura u Tučepskin zaselcima’ otvorilo je „poetsko predjelo“. Antologijski pjesnik Krešimir Bagić posjetiteljima je u Podstupu vrlo dojmljivo prinio glas i miris svojih pjesama. Poezija za dubine. Poezija za daljine i blizine. Dvije njegove pjesme uvjerljivo je kazivala glumica Lara Lalić. O samom pjesniku, na licu mjesta, svjedočio je još jedan veliki pjesnik, Miroslav Mićanović, koji je nazočne oduševio rječitošću i šarmom neposrednosti.

Oglas

Sedamdesetak minuta predstave ‘Vla Vla Vlajland Cabaret’ , prepune tempa i transformacija, u kojem je Ecija Ojdanić, u autorskom projektu Ivana Lea Leme, ispreplela zanimljiv životni put nekad čistačice a sad bogate udovice, povratnice iz Njemačke. Kombinirana od duhovitih dosjetki i komentara, glazbeno -plesnih ispovijedanja i teških životnih situacija i promišljanja, predstava nikoga nije ostavila ravnodušnim.
I samoj Eciji Ojdanić kao da je bilo slatko neugodno kad se na bis pljeska oduševljene publike u Podstupu vratila četvrti put. No, nakon njene maestralne izvedbe ništa se drugo nije moglo ni očekivati.

Nema sumnje kako su mnogi i nakon predstave, uz „tučepski bronzin“ kuhara hotela Alga u kojem se ovog puta našla „Jetrica na venecijano s tučepskom purom“ te „kKuTz“ klapu, nastavili promišljati o poruci viđenog cabareta. A ona glasi kako ljubav ne poznaje nikakve granice, a zavist bi svatko trebao iščupati iz svog bića jer truje dušu na našu osobnu štetu. I velika zahvalu domaćinima–konobama; Marku Viskoviću, Ivanu Božeku, Tatjani Gareljić i Sandri Čović.
Zaključak. Treća večer „ka Kulture“ za višestruko sjećanje!
M. D. /foto MD