U okviru projekta MentArt, projekta podrške osobama s psihičkim teškoćama i promidžbe mentalnog zdravlja Savjetovalište Lanterna planira od 22. 03. do 02. 04. organizirati MentArt Festival, festival mentalnog zdravlja. Projekt je podržan sa 14.853, eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova i provodi se u partnerstvu s Udrugom K.U.M iz Prološca.

Cilj projekta je kroz različite umjetničke žanrove; slikarstvo, film, kazalište, fotografiju, ples i glazbu javnosti približiti problem osoba s mentalnim teškoćama te ukazati na važnost zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja. Vodili smo se razmišljanjem da je umjetnost najbolji način da dopremo do što većeg broja ljudi. Ovim festivalom želimo i priču o mentalnom zdravlju učiniti dostupnom i prihvatljivijom većem broju ljudi. U posljednje vrijeme mentalno zdravlje pomalo nestaje kao važna sastavnica zdravstva i uglavnom se govori o raznim dijagnozama i mentalnim bolestima. Naša poruka ovim projektom i MentArt Festivalom je da svi ljudi, bilo da se radi o osobama s psihičkim teškoćama ili samo o osobama koje nisu sretne onoliko koliko bi željele biti, radom na sebi mogu naučiti unaprijediti svoje mentalno zdravlje i postati sretniji.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na našem Festivalu mentalnog zdravlja, bilo kao sudionici, posjetitelji ili volonteri. Podržite naše aktivnosti za naš zajednički cilj, a to je zdrava i sretna lokalna zajednica – poručuju organizatori.
MD/foto MD

Oglas

Raspored festivalskih aktivnosti:

– Oslikavanje murala – Tea Jurišić vizualna umjetnica
– Utorak, 22.3.2022. – otvorenje Izložbe slika Mentalna higijena Tine Divić
– Srijeda, 23.3.2022. – projekcija filma Susjedi Tomislava Žaje u Prološcu
– Petak, 25.3. 2022. – kazališna predstava
– Utorak, 29.3.2022. – radionica oslikavanja torbi, voditeljica Nina Maya Gaće
– Utorak, 29.3.2022. – projekcija filma Susjedi Tomislava Žaje
– Četvrtak, 31.3.2022. – otvorenje Izložbe fotografija Odlučna
– Petak, 1.4.2022. – ples na lukobranu Plesnog studija Bajla Conmigo iz Splita
– Subota, 2.4.2022. – koncert grupe Pocket Palma u Parku dr. fra Jure Radića