Turneja “U iščekivanju urbanizma” u tri priobalna grada – Makarskoj, Splitu i Šibeniku – realizira cjelodnevni program sa svrhom razvijanja svijesti građana o važnosti urbanih politika, prostornog planiranja i održivosti građenog okoliša.

Realizatori turneje su arhitekti i urbanisti iz neformalne inicijative GradOdrasta i njihovi partneri: Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja “Kačić”, Društvo arhitekata Šibenik – sekcija Soba i Društvo arhitekata Split.

Gradovi na Jadranu pod posebnim su pritiskom investicijskog urbanizma i deregulacija zbog razvoja turizma i rasta cijena zemljišta i nekretnina u obalnom pojasu. Posljedica je kriza stambenog prostora, devastacija obale i politička korupcija u jedinicama lokalne samouprave koje istiskuju građane i njihovo pravo na sudjelovanje u donošenju odluka o prostoru. Makarska, Šibenik i Split gradovi su u kojima su na ove pritiske reagirali građani i struka kroz niz akcija i formiranjem formalnih i neformalnih inicijativa. Cilj ove turneje je povezati aktere koji se bave navedenim problemima u svojim lokalnim sredinama kao i aktivacija novih pojedinaca, sugrađana i inicijativa kako bi se povezali i strukturirali svoja znanja i iskustva u zagovaranju pravednijih i održivijih prostornih politika.

Oglas

Program u Makarskoj 14. studenoga 2020.:

1) 14:30 – 16:30 Disaster Walk: Veliko Brdo

Po uzoru na Derrive i Jane Jacobs šetnje Disaster Walk su šetnje vođene lokalcima kroz one dijelove grada na kojima su simptomi devastacije prostora najočitiji. Disaster Walk je šetnja kojom stvaramo zajedničko polazište o temi zahvaljujući kojem možemo razgovarati s različitim ljudima o njihovim doživljajima degradacije prostora, prostornih politika i njihovog položaja u odnosu na njih.

Obavezna je prijava putem obrasca:

https://forms.gle/RQC2HQE1pYTADK1e9

2) 17:00 – 19:00 Okrugli stol „deGRADacija“ @ Hotel Biokovo (Obala kralja Tomislava 14)

Na okruglom stolu pod nazivom “deGRADacija” sudjeluju Daša Gazde (Društvo arhitekata Split), Petra Radić (Udruga Kačić), Miljenko Franić (arhitekt, Makarska) i Petra Jerković (Udruga Kačić) uz moderaciju Jere Kuzmanić (GradOdrasta).

Kroz ovaj razgovor zaokružuje se zaključci Disaster šetnja i u formi okruglog stola promišljaju se uloge strukovnih društava u razvoju formalnih urbanističkih institucija.Obavezna je prijava putem obrasca: https://forms.gle/RQC2HQE1pYTADK1e9

3) 19:30 – 22:00 Izložba Radikalna kartografija @ Udruga Rockatansky (Fra Filipa Grabova 15)

Radeći na Karti katastrofe 2019. godine GradOdrasta otkrio je da je radikalna kartografija alat za otkrivanje nepoznatih i nezamislivih slojeva društveno-prirodnih konflikata, posebno njihovih neopipljivih dijelova. Kartografija je alat za stvaranje prostora, argumenata i koalicija. Selekcija karata iz cijelog svijeta na kojima su aktivisti, mapirajući prostorne fenomene stvarali nove političke alate i alijanse, bit će predstavljena u prostoru udruge Rockatansky.

Obavezno je poštivanje mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 tako da je broj sudionika na svim događanjima ograničen na 50 uključujući organizatore, goste i publiku.

GradOdrasta je neformalna inicijativa nastala nakon što je grupa arhitekata i urbanista na poziv Zagrebačkog salona arhitekture napravila detaljnu analizu stanja prostora u Splitu za predstavljanje na 53. Zagrebačkom salonu arhitekture 2018. godine. Analiza je rezultirala kartografskim prikazom nazvanim Karta katastrofe, odnosno Disaster map, koja predstavlja skup podataka o komunalnim, prostornim i urbanističkim činjenicama o gradu Splitu, a koja je prezentirana na seminaru “Grad na rubu katastrofe 2018.” u rujnu 2018.g. Ovim smo seminarom započeli proces (od)čuvanja dubokih veza politike, prostora i neopipljivih aspekata kvalitete života u urbanim sredinama. U rujnu 2019.g., uz financijsku potporu FundActiona, u Splitu smo organizirali trodnevni seminar “Grad na rubu katastrofe 19” koji je okupio međunarodne i domaće stručnjake te više od 200 aktivnih građana. Polazište seminara bilo je problematiziranje potpune ovisnosti Splita o rastu turizma kao i svojevrsne dekadencije u koju grad zapada potpuno prepuštajući kvalitetu života urbanističkoj stihiji.

Članovi GradaOdrasta su arhitekt i urbanist Jere Kuzmanić, arhitekti Ana Burić, Antonia Vuletić, Maja Vujnović, Darko Ivanovski i Luka Mužinić, studentica arhitekture Zdravka Džajić i producentica i aktivistica Antonia Kuzmanić.

Turneja se provodi kroz platformu Clubture. Turneja se financira u financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

M. D.