U posljednje vrijeme možemo vidjeti sve više tuna kako se hrane uz obalu. Jedan od razloga je i smanjen izlov plave ribe kojima se najčešće hrane, a sudeći prema najnovijoj privremenoj obustavi ribolova zbog Covida-19, prizora poput ovog snimljenog u Bratušu bit će sve više. – S terace sam gledao i snimao igru i hranjenje tuna. Vidljivo je koliko je to blizu obale, svega koji metar– kaže za Morski autor ovog videa Kruno Tripalo.

Tune se hrane uglavnom sitnom plavom ribom, a mogu doživjeti do 30 godina. Tuna je pučinska riba, raširena u suptropskom i tropskom dijelu Atlantskog i Tihog oceana.Glavno joj je obitavalište Sredozemno more, a poznata je i kao jedna od najbržih riba u moru.

Prosječna brzina kojom se kreće je 12.5 km/h, a vrlo brzo može ubrzati i preko 100 km/h. Odmor nakon postizanja takvih brzina joj je također najbrži u ribljem svijetu. Na tome mogu zahvaliti i odličnom metabolizmu koji može držati temperaturu tijela veću za 2 do 3 °C od temperature mora.

Oglas

Da bi održavala temperaturu tijela, tuna se mora neprestano kretati pa tako do životne dobi od 15 godina prepliva oko milijun nautičkih milja!

Kada love, onda to čine u jatima, a najviše vole stjerati plijen u kut, poput ovog slučaja kojeg možete vidjeti na videu.
M.D. / foto /screenshot: Kruno Tripalo