Iz izvješća gradonačelnika u području kulture report Gradske knjižnice Makarska jako dobro pokazuje koliko angažirani djelatnici u primjerenom prostoru mogu polučiti uspjeh.

U prvoj polovici 2020. godine Gradska knjižnica Makarska, kako izvještavaju, nastavila je sa stručnom obradom knjižničke građe u računalnom katalogu ZAKI. Time će se korisnicima putem web stranice knjižnice omogućiti računalna pretraga građe koju knjižnica posjeduje u svom fondu.

Važno je napomenuti kako je uz redovan rad Gradska knjižnica Makarska organizirala i niz kulturnih programa. Tako je u organizaciji Gradske knjižnice Makarska, 24. siječnja 2020., u dvorani Arte predstavljen drugi roman mladog makarskog književnika Josipa Vujčića. Promocija je očekivano izazvala veliki interes. Uz samog autora, u promociji su sudjelovali i ravnateljica Gradske knjižnice Makarska Ana Duvnjak te Kruno Lokotar, književni urednik koji je radio na oba Vujčićeva romana. Djelatnik Gradske knjižnice Makarska Marino Srzić 27. siječnja pokrenuo je prvi ciklus genealoških radionica. Radionica je zamišljena kao mjesto gdje će polaznici naučiti kako napraviti svoje obiteljsko stablo, gdje i kako pronaći podatke o svojim precima, kako čitati stare knjige, ali i kako upisivati svoje i obiteljske podatke na popularnim internetskim platformama poput Geni.com, MyHeritage i sl. Svaki sudionik je na kraju radionice dobio i svoje rodoslovno stablo. Tečaj je pobudio veliko zanimanje te je prvi ciklus bio vrlo brzo popunjen. U organizaciji Gradske knjižnice Makarska, a na inicijativu dugogodišnjeg korisnika knjižnice, Miljenka Parlova, 01. veljače započeo je tečaj francuskog jezika, pod vodstvom samog gospodina Parlova. Tečaj je zamišljen kao svojevrsni uvod u francuski jezik, a bio je otvoren za polaznike s i bez prethodnog znanja tog jezika. Interes javnosti je bio iznimno velik, te je prva grupa od 20 sudionika bila popunjena u svega dva dana. Tečaj je, zbog novonastale situacije s epidemijom uzrokovanom virusom COVID-19, prekinut, a njegov nastavak se planira čim to bude moguće.

Oglas

Gradska knjižnica je, u suradnji s Gradskom galerijom „Antun Gojak“ i akademskom slikaricom Ivanom Glibotom Pandžić tijekom veljače organizirana je edukativno – kreativnu radionica posvećenu maškarama. Učenici 3. i 4. razreda osnovne škole u pratnji učiteljica Ana Marije Vukušić, Branke Jurčević i Lare Kuluz imali su priliku izraditi poznate zvončare. Njihovi radovi izloženi su na dječjem odjelu Gradske knjižnice.

U skladu s preporukama Stožera civilne zaštite grada Makarske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a zbog povećane opasnosti od širenja virusa COVID-19, Gradska knjižnica Makarska nije radila s korisnicima od 14. ožujka do 27. travnja. Djelatnici knjižnice i dalje su dolazili u prostore knjižnice, javljali se na pozive korisnika te nastavili s radom na unosu knjižnične građe u računalni katalog ZAKI. Pojačana je i aktivnost na službenoj Facebook stranici knjižnice. Djelatnik Gradske knjižnice Makarska Marino Srzić snimao je video preporuke knjiga, ravnateljica Ana Duvnjak putem videa čitala je priče za najmlađe, a djelatnik Damir Martić organiziraoje tri online kviza opće kulture, s naglaskom na književnost. Djelatnik Velimir Duvnjak bio je zadužen za snimanje i montažu video uradaka. Uz to, Marino Srzić objavljivao je u nastavcima priče iz stare Makarske, „O ljudima i beštijama“ u tri nastavka, o odnosu naših predaka sa životinjskom vrstom te „Ricete pričaju štorije“ u 4 nastavka, o starim makarskim receptima.

S obzirom da je i obilježavanje Noći knjige ove godine održano za vrijeme epidemije, 23. travnja, tu tradicionalnu manifestaciju Gradska knjižnica Makarska obilježila je virtualno. Za djecu do 10 godina održan je nagradni natječaj „Moj omiljeni lik iz priče ili slikovnice“ u kojem su naši najmlađi imali zadatak nacrtati svog omiljenog književnog lika, tehnikom koju sami odaberu. Na natječaj je pristiglo više od 40 radova, a djelatnici gradske knjižnice odabrali su najuspješnije. Nakon prezentacije dječjih radova, uslijedilo je čitanje priče za djecu, potom online kviz za odrasle nakon čega je išla još jedna video preporuka za čitanje. Gradska knjižnica Makarska je 27. travnja otvorila vrata korisnicima pod uvjetima koji su bili u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

M. D.