Što stavljanje Hrvatske u crveno na karti ECDC-a konkretno znači za posezonu, pitanje je koje se sve manje postavlja u javnosti prije svega stoga jer je glavna sezona završila uspješno, no i zato jer se sve manje prašina diže oko famoznog semafora i njegova utjecaja na sezonu. Ipak, s druge smo strane svaki tjedan nervozno iščekivali “dijagnozu”, jer svaki novi tjedan s dobrim turističkim rezultatima izuzetno puno znači i za dionike u turizmu i za cijelu turistički orijentiranu Lijepu našu.

Kako komentira odlazak u crvenu boju, što nas očekuje dogodine i što smo naučili ove godine, pitali smo Veljka Ostojića, predsjednika Hrvatske udruge turizma i nekadašnjeg ministra turizma. Po njemu nemamo razloga za zabrinutost, naprotiv.

Turistička sezona je bila izvrsna, osobito špica, no hotelijerima i nekim drugi granama turizma posezona je daleko važnija nego privatnom smještaju. Što se tu može očekivati i kako izvući maksimum iz ostatka sezone?

Oglas

– Mi imamo i dalje dobru situaciju sa stanjem rezervacija za rujan i većina hotela koji su bili otvoreni u špici sezone ostali su otvoreni i u rujnu. I dalje imamo značajan broj turista u zemlji i za sada ne vidimo bilo kakvo prekidanje boravka zbog ažuiranja stanja na ECDC-ovoj karti. Hrvatska i dalje nije proglašena rizičnim područjem od strane uglednog njemačkog Robert Koch instituta, a u slučaju promjena na toj listi u sljedećem ažuriranju, županije koje neće biti proglašene rizičnima će sigurno biti u značajnoj prednosti u nastavku posezone.

Što se tiče epidemiološke situacije, ova sezona je pokazala da se turistički promet može realizirati čak i u crvenim zonama, s obzirom da je većina naše mediteranske konkurencije bila u crvenom tijekom kolovoza, a unatoč tome su ostvarili određene turističke rezultate.

No, i dalje želim naglasiti da je turistički atraktivna epidemiološka situacija ključna za veće turističke brojke i na svima nama je da napravimo sve da preokrenemo negativan epidemiološki trend koji imamo trenutno. Dobro je da nas i Austrija i Njemačka gledaju regionalno, po županijama, a s obzirom da je epidemiološka situacija u Istri i dalje turistički atraktivna, možemo očekivati nastavak dobrih rezultata u rujnu.

U posljednje vrijeme slušamo o izvrsnim brojkama, no nisu svi jednako zadovoljni, kad će po Vama krenuti oporavak turizma i  što možemo očekivati za sezonu 2022. (iako znam da je nezahvalno prognozirati)?

Mi smo pred početak turističke sezone procjenjivali da će ova sezona, u slučaju dobre epidemiološke situacije u zemlji rezultatom biti bliže 2019.  nego 2020. godini, a to se i dogodilo. Hrvatska je i ove godine pobjednica Mediterana i to je rezultat kvalitetne pripreme sezone i odlične koordinacije turističkog sektora, Vlade, sustava stožera civilne zaštite i javno zdravstvenog sustava.

S obzirom da je Hrvatska potvrdila status najsigurnijeg najbližeg Mediterana već drugu godinu zaredom, u slučaju da se ne dogode neki izvanredni događaji, možemo biti optimistični za sljedeću godinu.

Imali smo sreću da su brojni turisti preusmjereni nama jer smo bili gotovo jedina epidemiološki sigurna destinacija, kako se moramo pripremiti za narednu godinu kako bismo privukli dio tih koji bi inače išli negde drugdje?

Kako smo se kvalitetno pripremili za ovu sezonu koja je bila dominantno pod utjecajem korone, isto tako se moramo jako dobro pripremiti za sljedeću sezonu. Ključno je krenuti što prije u rješevanje problema koje već godinama koče razvoj i ograničavaju investicijski potencijal sektora. Prvo što ćemo pokrenuti je rješavanje pitanje radne snage  koje moramo poceti rješavati odmah i vrlo brzo ćemo Ministarstvu turizma i sporta te  Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poslati konkretan prijedlog nužnih izmjena u sustavu.

Pored toga, ponovo je aktualno pitanje pokretanja investicija i tu očekujemo konačno rješavanje pitanja turističkog zemljišta i sustavne poticaje za nove investicije.

Naravno, i slijedeće godine će ključno pitanje biti epidemiološko stanje i na tome trebamo raditi kontinuirano kako bismo i naredne godine bili poželjna destinacija.

Ivona Ćirak/foto privatni album