Zahvaljujući projektu Zaželi u Makarskoj zaposleno je 12 žena koje pružaju pomoć za preko 85 krajnjih korisnika, starijih i/ili nemoćnih osoba pomažući im prebroditi nedaće s kojima se svakodnevno susreću. Po prvi put korisnici su ne samo starije osobe već i one mlađe kojima je potreban bilo kakav oblik skrbi, bez obzira radili se o kupnji namirnica, pomoći u kući pa do “čašice razgovora” koja je uvijek dobrodošla.

Prošlog smo tjedna imali zanimljivu priliku upoznati neke od zaposlenih žena i čuti njihova iskustva, ali isto tako iz prve ruke dobiti i mišljenje samih korisnika s kojima rade. Zajedno sa svojim novim prijateljicama” korisnici su učinili đir do trgovačkog centra Spot, a tamo ih je zatekla i naša ekipa.

– Izuzetno nam je drago da projekt započet u svibnju teče svojim tokom, te da su i naši korisnici, kao i zaposlenice, zadovoljni – kaže nam privremena pročelnica Upravnog odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti Sandra Vranješ.

Oglas

– Trenutno smo u pripremama za početak osposobljavanja i obrazovanja zaposlenica u sklopu projekta, koje će se od idućeg tjedna moći dodatno educirati za računalnog tehničara, edukacija je odabrana sukladno njihovim željama, a s ciljem da po završetku projekta budu konkurentnije na tržištu rada zahvaljujući upravo novo stečenom osposobljavanju — najavila je voditeljica projekta Tamara Batinić Ćulav.

Tijekom druženja u Spotu same su nam djelatnice otkrile svoja dosadašnja iskustva.

– Posao mi se jako sviđa jer ima dosta druženja, sticanja prijateljstava, a da ne govorim o važnosti činjenja dobrog djela – priča nam najmlađa od zaposlenih, 24-godišnja Matea Pejić. – Radim s osam korisnika, po četvero starijih i mlađih. S poslom krećem od ranih jutarnjih sati – s djecom većinom odemo u šetnju, ili pomognem riješiti domaći rad , dok sam kod starijih uglavnom kod njih kući gdje im pravim društvo, počistim, odem po lijekove, u trgovinu po spizu, dosta je toga što treba napraviti. Ali sve je to lako kada znaš da si nekome olakšao ili popravio dan- kaže Matea, kojoj je ovo prvo sudjelovanje u ovakvom projektu.

S druge strane, Gorjana Rubinić već ima iskustvo osobnog asistenta, a bila je i dio prošlogodišnjeg projekta Zaželi Sunce . – Ono što je najbitnije, a naročito kod starijih, to što oni zapravo čeznu za društvom jer uglavnom žive sami. Jako im znači kad imaju s kim pričati , požaliti se, ma bilo što. Guštam raditi i s njima kao i s djecom, velika je stvar nekome pomoći – smatra Gorjana.

l

S ranijim iskustvom u projektu sudjeluje i Helena Raič Mravičić. – Radim sa sedam korisnika, od djece, starijih i bolesnih. S djecom uglavnom vrijeme provedem kroz šetnju i druženje i bilo bi dobro kada bi se, recimo, mogao osigurati jedan prostor na kojeg bi mogli računati kada je lošije vrijeme. Što se tiče starijih korisnika, pokazalo se da je uistinu velika potreba za pomoći u kući, pogotovo kada su u pitanju osobe sa zdravstvenim problemima – govori nam Helena.

Koliko im znači pomoć u svakodnevnom životu, mogli smo doznati i od samih korisnika, koji će reći da su vrlo sretni zbog novih prijateljica.
– Meni je inače teško sagnuti se, čučnuti, zaista mi je neprocjenjiva pomoć koju sam dobila kroz ovaj projekt. Ne samo zato što mi znači konkretnu fizičku pomoć, već i razgovor, druženje… Kako sam do popodnevnih sati uglavnom sama, na ovaj mi način vrijeme puno kvalitetnije prolazi. Sretna sam što imam nekoga tko mi želi pomoći – govori nam gospođa Ljeposava Jeričević.

Slična su iskustva i onih mlađih. Tako Zagorka Mijatović kaže kako nikada neće zaboraviti jedan detalj iz šetnji sa svojom asistenticom Maricom. – Jednom mi je pukla papuča, a Marica mi je dala svoje da nastavimo šetnju, pa je hodala bosa sa mnom. Najdraža su mi druženja i šetnje, po Sv. Petru, plažom, često skupljamo školjke i radimo vijence. . Bili smo nedavno i na izletu u Studencima gdje sam vidjela domaćih životinja, igrali smo se na snijegu, po šumi – opisuje nam Zagorka.

Podsjetimo, Grad Makarske je za projekt „Zaželi u Makarskoj — program zapošljavanja žena — faza II“ osigurao 1.113.388,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda. Projektni partneri su Centar za socijalnu skrb Makarska te Hrvatski zavod za zapošljavanje — Regionalni ured Split, a projektnu prijavu pripremila je Javna ustanova Makarska razvojna agencija – MARA.

Piše i snimio: Ozren Franić