Zaključno do 3.srpnja u prostorijama Gradske galerije Antuna Gojaka moći ćete pogledati vrlo zanimljivu izložbu posvećenu povijesti radio aparata i gramofona, kroz dio impresivne privatne kolekcije koji će još nekoliko dana biti smještena u Makarskoj.

Izložba je organizirana povodom 165.godišnjice rođenja Nikole Tesle,izumitelja radija, kao i povodom 95 godina Radio Zagreba i 65 godina Hrvatske radioteleviziji, a sama kolekcija vlasništvo je Duška Cvetojevića Didija,koji ju je sinoć i predstavio makarskoj javnosti.

– Narode slobodne Europe,dobra večer – kazao je u uvodu vlasnik zbirke.  – Čitav život se bavim tehnikom,a krajem 20.stoljeća sam počeo razmišljati o skupljanju i čuvanju ovih starih ‘kutija’, ali zapravo uređaja koji predstavljaju jednu pravu umjetnost fascinantne izrade.
Uz to nekoć, kao što je danas Internet, radio je bio ona prava poveznica sa svijetom -prisjetio se Cvetojević koji u svojoj zbirci ima oko tri stotine primjeraka, a najstariji izloženi potiče iz 1920-ih godina.

Oglas

Zanimljivost, sam Didi Cvetojević je prije 40-ak godina aktivno provodio ljeta u našem gradu kao DJ u Grotti sredinom 80-ih kada se znalo prodati i po par tisuća ulaznica po večeri.

Dodajmo i da je izložba organizirana uz podršku Grada Makarske i TZ-a a da ju je,mada vjerojatno neplanirano, otvorio gradonačelnik Zoran Paunović. Naime, tema izložbe je očito zainteresirala i njega pa je svratio do dvorišta galerije, a što je očito oduševilo organizatora koji ga je ubrzo pozvao pred mikrofon.

Tekst i foto: O.Franić