I domaćinima i gostima čistoća je oduvijek bila na prvom mjestu. No sada je postala još važnija jer se na taj način smanjuje mogućnost širenja zaraze – navodi Airbnb na svojim web stranicama.

Kad je riječ o sprečavanju širenja mikroorganizama, korisno je razumjeti razliku između čišćenja i dezinfekcije.

Čišćenje je postupak uklanjanja mikroorganizama, prljavštine i nečistoća (primjerice, upotreba pjenom natopljene spužve za brisanje vidljive prljavštine s radne plohe ili štednjaka).

Oglas

Dezinfekcija je upotreba kemikalija u svrhu ubijanja mikroorganizama (npr. prskanje otopinom izbjeljivača).

Ako prvo očistite, a zatim dezinficirate, možete smanjiti rizik od zaraze.

U nastavku su smjernice kojih se treba pridržavati prilikom čišćenja smještaja između dviju rezervacija. Ako vam netko drugi pruža usluge čišćenja, savjetujte toj osobi da se i ona pridržava ovog popisa.

1. Nosite zaštitnu opremu za jednokratnu upotrebu dok čistite. Za dodatnu zaštitu mogu vam poslužiti rukavice, ogrtači i maske za lice, tj. pokrivala od tkanine. Nakon svakog čišćenja bacite rukavice i odmah operite ruke.

2. Prije čišćenja prozračite prostorije. Pustite da svježi zrak cirkulira najmanje 20 minuta. Ako je moguće, neka svi prozori budu otvoreni čitavo vrijeme dok čistite.

3. Temeljito operite ruke prije i poslije svakog čišćenja. Upotrijebite sapun i vodu te ih perite najmanje 20 sekundi. Ako to nije moguće, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 % alkohola.

4. Očistite, a zatim dezinficirajte. Za uklanjanje prljavštine, masnoće, prašine i mikroorganizama upotrebljavajte deterdžent ili sapun i vodu. Kad površinu očistite, poprskajte je dezinfekcijskim sredstvom. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim površinu obrišite. Ako ne upotrebljavate papirnate ručnike ili jednokratne vlažne maramice, najbolje bi bilo da za svakog gosta upotrijebite novu krpu.

5. Nemojte dirati lice dok čistite. Kako bi se suzbilo širenje mikroorganizama, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuje da ne dirate lice, nos i oči dok ne operete ruke, stoga obratite posebnu pozornost na to dok čistite.

6. Upotrijebite odgovarajuće sredstvo za dezinfekciju. Bit će vam dovoljna i najobičnija sredstva za dezinfekciju za kućnu upotrebu koja se nalaze u registru Agencije za zaštitu okoliša, a učinkovitima u borbi protiv koronavirusa smatraju se i otopine za čišćenje s razrijeđenim izbjeljivačem za kućnu upotrebu kao i one s najmanje 70 % alkohola. Posebnu pozornost obratite na površine koje se često dodiruju, poput prekidača za svjetla, kvaka, daljinskih upravljača i ručki na slavinama. (Na dnu stranice pogledajte naš popis svih površina koje treba dezinficirati.)

7. Ne zaboravite na sofe, tepihe, zavjese i druge mekane, porozne površine. Pažljivo uklonite svu vidljivu nečistoću i nakupljenu prljavštinu, a zatim sve očistite odgovarajućim sredstvima za čišćenje namijenjenim tim vrstama površina. Ako je moguće, operite ih u perilici rublja slijedeći upute proizvođača.

8. Operite svu posteljinu i kućni tekstil na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač. To uključuje krevetninu, navlake za madrace, ručnike za ruke i tuširanje, kuhinjske krpe i deke. Kad dodirujete prljavo rublje, ne zaboravite navući rukavice i pripazite da ga pritom ne tresete jer se na taj način mikroorganizmi mogu raznijeti na okolne površine.

9. Očistite i dezinficirajte košare i spremnike za prljavo rublje. Ako je moguće, koristite se vrećama za jednokratnu upotrebu ili vrećama za strojno pranje.

10. Nakon svakog čišćenja ispraznite usisivač. Usisivač biste trebali obrisati dezinfekcijskim sredstvom, a isto biste trebali učiniti i s drugim kućanskim aparatima poput perilice za posuđe i perilice rublja.

11. Kad obnavljate zalihe, odvojite nekoliko minuta i provjerite rok trajanja. I nipošto ne miješate izbjeljivač za kućnu upotrebu s amonijakom ili bilo kojom drugom otopinom za čišćenje koja može ispuštati otrovne plinove koje je opasno udisati.

12. Stavite vrećice u kante za otpatke. Ako stavite vrećice u kante za otpatke, to će vam olakšati odlaganje maramica i ostalog otpada.

13. Sredstva za čišćenje bacite ili ih operite. Ako upotrebljavate papirnate ručnike, maramice za dezinfekciju i druga sredstva za čišćenje za jednokratnu uporabu, iznesite smeće iz prostora kad završite s čišćenjem. Ako upotrebljavate krpe za čišćenje i druge proizvode za višekratnu upotrebu, obavezno ih operite u perilici rublja na najvišoj temperaturi koju materijal od kojeg su izrađeni može podnijeti.

14. Na siguran način uklonite sa sebe svu zaštitnu opremu. Kada završite s čišćenjem, odmah uklonite svu zaštitnu odjeću poput ogrtača, rukavica ili maski te ih bacite ili operite na odgovarajući način. Ne zaboravite nakon toga prati ruke najmanje 20 sekundi.

D.A. / Foto: Duje Antonini