Zbog većeg broja novozaraženih koronavirusom i očekivanja da će se situacija dodatno pogoršati, Krizni stožer u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom današnjeg dana donijet će odluku o postroženju epidemijskih mjera, doznaje tportal

Stožer je zasjedao u ponedjeljak ujutro, a uoči objave novih mjera čeka se odobrenje Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Usprkos nagađanjima, nije donesena odluka o prelasku nastave u osnovnim i srednjim školama na online model, ona će se do daljnjega odvijati na uobičajeni način. No, dvije mjere se ipak postrožuju.

Oglas

Kako tportal doznaje, izgledno je skraćenje radnog vremena kafića i drugih ugostiteljskih objekata, i to do 22 sata. Također, priprema se ograničenje broja osoba na javnim okupljanjima u zatvorenom i otvorenom prostoru, i to bez obzira na to koriste li se za ulazak covid potvrde.

Maksimalan dozvoljeni broj ljudi još uvijek nije usuglašen i moguće je da će se on određivati po površini prostora, odnosno kao postotak kapaciteta.

U Splitsko-dalmatinskoj, kao i preostale tri županije u Dalmaciji, brojke novozaraženih rastu u prethodnih desetak dana i epidemiolozi su sasvim sigurni da je uzrok tome pojava omikron soja, koji se znatno lakše prenosi i brže širi. I udjel cijepljenih građana još uvijek je nešto ispod državnog prosjeka.

MD/foto MD