Koliko roditelja odnosno staratelja koristi pravo na novčanu potporu za djecu vtićke dobi, a koja ne idu u vrtić, podatak je koji varira od mjeseca do mjeseca. Podsjetimo da se radi o mjeri pomoći vrijednoj 1000 kuna mjesečno, a pravo na koju ostvaruju roditelji mališana do navršene tri godine, pod uvjetom da ne idu u vrtić. Demografska je to mjera kojom se potiče roditelje da djecu u dobi u kojoj nemaju socijalne potrebe ostave na čuvanje nekom u obitelji, odnosno da se na taj način oslobodi pritisak na vrtić. 

U drugoj polovici prošle je dakle godine, prema polugodišnjem izvješću gradonačelnika, isplaćeno ukupno 789 tisuća kuna za ovu mjeru.  U srpnju 2020.je to pravo ostvarilo 155 roditelja, u kolovozu 149, u rujnu je brojka pala na 93, a u listopadu 120. Brojka se povećala u studenome kada je naknada od 1000 kuna isplaćena 135 roditelja odnosno staratelja, te u prosincu kad je ovu mjeru iskoristilo 137 roditelja kako bi podebljalo svoj kućni budžet.

Uz pretpostavku da je u prvoj polovici prošle godine isplaćena slična cifra, moglo bi se reći da ova mjera proračun grada Makarske stoji najmanje 1,5 milijun kuna.

Oglas

Ivona Ćirak